28 Апр 2023
ПОЧИЊЕ 112. КУПАЛИШНА СЕЗОНА НА НОВОСАДСКОМ ШТРАНДУ, БЕСПЛАТАН УЛАЗ ПРВИХ ДАНА

Првог маја почиње 112. купалишна сезона на новосадској плажи Штранд и трајаће све до 30. септембра. Првих дана маја улаз на плажу биће слободан.

- Традиционално за Првомајске празнике и неколико првих дана маја, сви посетиоци могу на Штранд да уђу бесплатно и уживају у чарима Дунава. О датуму почетка наплате улазница Новосађани ће бити на време обавештени. А за њих имамо добру вест. На предлог градоначелника Новог Сада донета је одлука да цена улазница буде иста као и претходних година. Дневна улазница кошта 50, сезонска улазница без попуста 1.345, а сезонска улазница са попустом 1.150 динара. Институт за јавно здравље Војводине извршио је узорковање воде из Дунава, на тушевима и фонтанама, као и угоститељским објектима. Узорак површинске воде реке Дунав је доброг еколошког статуса, односно одговара прописаним захтевима II класе, те су купање и рекреација дозвољени - каже Милош Егић директор Градског зеленила.

Он истиче да су током зиме и пролећа урађени сви припремни радови. 

- Урађена је десикација корова на шетним стазама и платоима, обликоване су крошње дрвећа и уклоњене суве гране. У периоду од 4. до 6. априла урађена је дератизација и дезинфекција кабина. Такође, третирани су травњаци против крпеља. Урађена је аерација и реконструкција 2.000 квадрата травњака. Као и сваке године ангажована је служба спасилаца на води, а  број спасилаца ће у сваком тренутку бити у складу са потребама, протоколом и правилима струке, као и бројем посетилаца, временским условима. Такође, као и сваке године, обезбеђена је екипа прве помоћи са лекаром који дежура на плажи. У току је замена тартан подлоге на кошаркашким теренима која ће бити завршена до почетка купалишне сезоне. Штранд ће као и до сада бити место великог броја спортско-рекреативних и културних дешавања - каже Егић.

Градско зеленило ће и ове године наставити акцију „Хуманитарни понедељак“ када се улаз на плажу не наплаћује, већ је сав приход који посетиоци добровољно приложе намењен суграђанима који се боре са тешким и ретким обољењима и којима је оваква врста помоћи неопходна. Сви Новосађани, који имају потребе за оваквом врстом помоћи, своје захтеве могу доставити на главну благајну Штранда.