29 Окт 2020
УСКОРО НОВО ЛИЦЕ УНИВЕРЗИТЕТСКОГ ПАРКА

У жељи да Новосађанима укаже на значај озелењавања, важност постојања паркова у урбаним срединама, као и боравка у парковима и на зеленим површинама, Град Нови Сад покреће пројекат „Оживимо паркове“ који представља континуирани наставак акције „10 000 стабала за Нови Сад“.

Почетком новембра почеће припремни радови на уређењу зелене површине у оквиру реконструкције Универзитетског парка који ће трајати до средине децембра.

Пејзажно-парковском обрадом, подизањем новог зеленила и уношењем нових садржаја, тај простор значајно ће бити обогаћен. У оквиру прве фазе радова планирана је садња 88 нових стабала (копривић, орах, топола –мушки клонови, црвенолисна шљива, софора, дуд, лалино дрво – тулипановац, багрем, црни бор и др).

Анализом постојећег стања дендрофлоре Универзитетског парка од стране Стручног тима који чине професори и сарадници са Пољопривредног факултета констатовано је да ће вредна и витална стабла бити задржана, стабла на којима је неопходна интервенција орезана, а болесна и сува која угрожавају безбедност људи и објеката, и која су доживела своју физиолошку зрелост уклоњена.

Визија Града Новог Сада је да се у наредном периоду уради реконструкција свих паркова на територији града, како зеленила тако и пропратног садржаја, у циљу подстицања грађана да своје слободно време више проводе у парковима током целе године.