Још у другој осамнаестог века постојала је Градска башта у којој је припреман биљни и цветни материјал за расађивање по вароши. Помиње се у документу из 1797. године и налазила се иза данашњег Католичког гробља, на месту Медицинске школе. Касније је пресељена на простор где је данас Спортски центар Сајмиште и носила је име Врагова башта. Локација на којој је узгајан садни материјал је мењана још неколико пута пре него што је добијено данашње место, у улици Младена Лесковца 1, преко пута Најлон пијаце на Клиси.

Између два светска рата уређени су Дунавски и Футошки парк, подигнути су дрвореди дуж многих улица, а на новом Булевару Краљице Марије цвећњаци и травњаци. Уређено је и градско купалиште Штранд, који је већ тада био познат као најлепша плажа на целом току Дунава.

 1945. године оформљено је Градско баштованство које је добило задатак да обнови уништене и запуштене зелене површине града. 9. фебруара 1952. године ова установа је добила назив „Расадник“, а 1954.-е је основано и Комунално предузеће „Врт“. Приликом неколико организационих трансформација током наредних деценија, предузеће је мењало име, а као Јавно-комунално предузеће „Градско зеленило“, са свим организационим надлежностима послује од 1989. године.

„Градско зеленило“ се данас брине о преко 430 хектара зелених површина у граду, као и о око 150 хектара коровских. Управља Штрандом – најлепшом плажом на Дунаву, а у свом саставу има и пристан за пријем туристичких и теретних бродова. Расадник „Градског зеленила“ налази се Младена Лесковца 1 и у њему се производи готово комплетан садни материјал за потребе Града, али и за услуге трећим лицима. У расаднику је последњих година развијена и производња компоста, а са успехом функционише и столарска радионица. У овом тренутку наше предузеће има и две цвећаре – „Нарцис“ на Булевару Михајла Пупина 11 и „Цвет“ на Булевару ослобођења, поред некадашње „Кокре“.