Штранд

НОВОСАДСКИ ШТРАНД – НЕКАДА И САДА

Најлепша плажа на Дунаву, новосадски Штранд је званично отворен 1911. године. Новосадска плажа је, судећи по позиву Полицијског комесаријата упућеног 1856.г. градском Магистрату да омеђи одређено место на горњем Лиману – дужине 25, а ширине 9 хвати за цивилно купалиште, старија бар за још намјање пет и по деценија. Постоји и спис из 1884. године о првој лицитацији за постављање две кућице – свлачионице.

Прве кабине изграђене су 1913. године и то три реда. Потом следи изградња билетарнице на главном улазу која је била препознатљива по два шиљата торња и дрвеним окретаљкама за појединачни пролаз посетилаца. Убрзо су постављене и бараке за бицикле, тушеви, ресторани и салетла у којој су обично свирали војни оркестри. Штанд је обогаћен трамболинама, скакаоницама и навозима за чамце.

Купаћи костими који су тада могли да се виде на Штранду, нимало не личе на данашње, и више су сакривали него што су откривали. Уз улазницу је ишао и обавезни купаћи костим, који је морао да задовољи строга правила. По строгоћи је надалеко био познат тадашњи управник полиције Ђорђевић који је узео себи за право да дамама  својеручно мери дужину сукања на женским купаћим костимима. Дамама које су се усудиле да голе груди изложе сунцу, заувек је био забрањен улазак на Штранд.
Током двадесетих година прошлог века је ишчезла је подела на женска и мушка купалишта а купаћи костими су све више привлачили погледе и мамили уздахе.

До Штранда је возио трамвај Трчика који је полазио је из Железничке улице. До плаже се стизало и лађама и фијакерима. Штранд је од оснивања био познат по бројним и разноврсним спортским дешавањима: пицигену, кеч-кету, беругашу, курендолу, тенису главом. Управо је тенис главом спорт који је настао на новосадској градској плажи. После Првог „Соколско друштво“, а после Другог светског рата ДТВ „Партизан“ су поставили гумнастичке справе на којима су купачи могли да се опробају.
Данас „Штранд“ захвата седам хектара зелених површина и скоро исто толико пешчаних. Дуж 700 метара плаже посетиоци уживају и у хладу око 400 стабала и шибља. За безбедност купача и посетилаца брину спасилачка и редарска служба, а о здрављу брине дежурни лекар. Током врелих летњих дана на“Штранд“ дође око 20.000 посетилаца дневно, а од 1. маја до 30. септембра у летњој сезони кроз капије плаже прође и до милион људи.  На располагању им је 830 кабина, бројни угоститељски и забавни садржаји за све узрасте. Понуду употпуњавају и бројне културне и спортске манифестације као што су Челенџер турнир у одбојци на песку „Војводина фест“, „Дунавска регата ТИД“, „Новосадски триатлон“, СОЗО Госпел фестивал, дневне журке током фестивала „Егзит“, такмичења у  кошарци, фудбалу, рукомету на песку, тенису главом. Посебна пажња посвећена је нашим најмађим посетиоцима. За њих сваког лета припремамо позоришне представе, радионице, такмичење у вајању у песку.

Од 2008. године Штранд је отворен током целе године, а улазнице се наплаћују само за време званичне купалишне сезоне. Исте године почиње са радом и клизалиште на централном платоу плаже које је отворено од почетка децембра до средине фебруара. Клизалиште је површине 600 квадратних метара, а на њему су бројни малишани направили прве кораке на леду. На клизалишту се организују бројни програми попут хуманитарним маскенбала, тематских журки, прављењу фигура од снега.