13 Окт 2023
Градско зеленило у Љубљани представило  своје постројење за прераду биоотпада

Градско зеленило представило је у Љубљани своје постројење за прераду биоотпада са компостилиштем. Презентације је одржана у оквиру округлог стола реализованог у организацији Српско-словенског пословног клуба и Привредне коморе Словеније. Данијела Андрић, помоћница директора за пројектовањ, подизање, одржавање и производњу зеленила истакла је да је постројење за прераду биоотпада изграђено у сарадњи града Новог Сада и амбасаде Немачке и да је то прво постројење за прераду зеленог отпада у компост и биогориво у Србији. Она је истакла да ова иновација представља значајан корак напред у пракси очувања животне средине и ефикасне употребе ресурса.
- Уместо да заврши на депонији као смеће које заграђује животну средину, сва трава која се покоси, лишће, суве гране, постаје ресурс који се користи за озелењавање града. Осим тога, постројење омогућава уштеде "Градском зеленилу" тако што више не мора да купује ђубриво за садњу цвећа и дрвећа, нити да троши новац за загревање пластеника и пословних просторија, већ се за то користи биоотпад са градских зелених површина. Овако произведен компост користи се такође приликом производње украсног шибља, дрвећа, тепих травњака и комплетне биљне производње у расаднику Градског зеленила. - рекла је Андрић у Љубљани.
Она је нагласила да се у компостилишту годишње произведе око 2.000 тона компоста, а да се у пластенику "Градског зеленила" годишње произведе преко 100.000 цветних јединица различитих врста цвећа.

Милош Егић директор "Градског зеленила" истиче да је размена искустава и промоција еколошких капацитета врло значајна за предузеће.

- Изградњу постројења за прераду биомасе у компост финансирали су град Нови Сад и амбасада Немачке. Град је издвојио 40 милиона динара, а немачка амбасада готово 400.000 евра. Нама ново постројење омогућава да током целе зиме можемо да имамо интензивну биљну производњу. Цвеће које произвдемо у нашем пластенику, током пролећа, лета и јесени се сади у цветним гредицама широм града - каже Егић.
Округом столу одржаном 3. и 4. октобра у Љубљани присуствовао је велики број представника локалних самоуправа из Србије и Словеније и словеначких привредника. Учесници су посетили котларницу на дрвну биомасу и центар на биомасу у Назарју, као и и постројење за пречишћавање отпадних вода и сушару за сушење отпадног блата у Копру.