25 Апр 2024
ШТРАНД СЕ ОТВАРА 1. МАЈА, УЛАЗ БЕСПЛАТАН ДО ПОЛОВИНЕ МАЈА, ЦЕНА УЛАЗНИЦА ОСТАЈЕ НЕПРОМЕЊЕНА

Првог маја почиње 113. купалишна сезона на новосадској плажи Штранд и трајаће све до 30. септембра. До половине маја улаз на плажу биће слободан, а о датуму почетка наплате улазница Новосађани ће бити на време обавештени.

И ове године је на предлог градоначелника Новог Сада донета одлука да цена улазница остане иста као претходних година. Дневна улазница кошта 50, а сезонска улазница без попуста 1.045 динара. Сезонска улазница са попустом и улазница за правна лица кошта 850  динара. Израда картице за све врсте улазница кошта 300 динара, с тим да велике кабине имају право на четири, а мале на две бесплатне сезонске улазнице.

Институт за јавно здравље Војводине извршио је узорковање воде из Дунава, на тушевима и фонтанама, као и угоститељским објектима. Узорак површинске воде Дунава је доброг еколошког статуса и одговара прописаним захтевима II класе, те су купање и рекреација дозвољени. Вода за пиће је здравствено исправна.

Током зиме и пролећа урађени су важни припремни радови. У делу плаже иза моста извршено је подмлађивање обликовањем и проређивањем крошњи. У оквиру пројекта “Санација зеленила на територији града Новог Сада” посађено је 25 нових стабала на местима где се налазило дрвеће које је поломљено у олуји 2023.

Засејано је 3.000 квадрата новог травњака, као грабљање, аерација и ђубрење травњака на целој плажи, а на клацкалицама и љуљашкама постављене су нове седалице. Очишћени су кровови свих објеката, а извршена је дезинфекција, дезинсекција и дератизација свих кабина. Травњаци и дрвеће на целој плажи, третирани су против крпеља. Такође, као и ранијих година ангажовани су спасиоци лекарска служба и обезбеђење. У току је израда календара културно-забавних, едукативних и спортско-рекреативних дешавања на купалишту. У понедељак и уторак биће изведени финални радови на уређењу пешчаног дела плаже. Штранд ће 1. маја бити потпуно спреман за посетиоце.

Градско зеленило ће и ове године наставити акцију „Хуманитарни понедељак“ када се улаз на плажу не наплаћује, већ је сав приход који посетиоци добровољно приложе намењен суграђанима који се боре са тешким и ретким обољењима и којима је оваква врста помоћи неопходна. Сви Новосађани, који имају потребе за оваквом врстом помоћи, своје захтеве могу доставити на главну благајну Штранда.