28 Јул 2015
БЕСПЛАТНИ ЧАСОВИ БЕЗБЕДНОСТИ НА ШТРАНДУ

Под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије , у оквиру пројекта „СМАЊИ ГАС“ који се реализује на територији целе државе, у Новом Саду у среду 29.07.2015. у 18:00 одржаће се бесплатни часови безбедности  на централном платоу градског купалишта Штранд.
Учесницима ће се придружити и обратити мр Немања Вукчевић, члан Градског већа за саобраћај и путеве и председник Савета за безбедност саобраћаја Града Новог Сада.
Активности реализују  чланови Ауто спортског клуба „PETRO MAX“ и вршњачки тим    предвођен средњошколцима  саобраћајне секције Саобраћајне школе „Пинки“.
Промовисаће се  теме у вези са безбедношћу у саобраћају:

а) вожња у алкохолисаном стању

б) вожња неприлагођеном брзином

в) неношење кациге

г) коришћење мобилног телефона

д) слушање mp3 плејера

ђ) непоштовање саобраћајних прописа

е) невезивање сигурносног појаса за време вожње

ж) телефонирање у току вожње и некоришћење блутут уређаја

и) насилничка вожња

ј) мито и корупција у саобраћају

к) вожња без возачке дозволе..

На главном платоу Штранда биће одржана презентација и едукација безбедности у саобраћају намењена првенствено младима и ризичним категоријама учесника у саобраћају. Чланови саобраћајне секције ће се обратити својим вршњацима са препорукама како треба да се понашају и тиме сачувају свој  али и друге животе. Млади ће бити упознати и са  детаљима Закона о саобраћају и могућностима добијања возачких дозвола за разне категорије возила. Од стручњака из области спортске вожње добиће савете о безбедносним елементима сигурне вожње, обрадиће се тема брзе вожње – позитиван пример, кроз такмичења у области ауто- мото спорта. Посетиоци ће бити тестирани о знању саобраћајних прописа а добиће и прилику да учествују у симулацији тзв. „ пијаних наочара “ и прођу кроз полигон у „ симулираном алкохолисаном стању “.
Користиће се  методе неформалног образовања : презентација, групна дискусија и симулација .
Заинтересовани млади могу да се укључе у промоцију безбедности и пратеактивности путем ФБ странице: Смањи гас ! и сајта клуба www.petromax.org.rs , а координаторка пројекта је Даниела Игњатић, 065 2809800
Подршку пројекту пружили су: Савети за безбедност саобраћаја Градова Новог Сада, Врбаса и Врања, портали Трио Моторс, Половни аутомобили и Инфостуд као и ЈКП  „Градско зеленило“.