24 Мар 2015
ЗАВРШЕНА САНАЦИЈА ЗЕЛЕНИЛА У ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ УЛИЦИ, ПРИ КРАЈУ РАЗДЕЛНА ТРАКА НА БУЛЕВАРУ ЈАШЕ ТОМИЋА

Након завршетка радова на обнови коловоза и тротоара у Железничкој улици, једној од најпрометнијих у ширем центру града, радници ЈКП „Градско зеленило“ привели су крају санацију зелених површина. Због интензивне изградње вишеспратница у овој улици је последње две деценије знатно повећан број становника, а истовремено су смањене површине под зеленилом, што негативно утиче на квалитет животне средине.
У оквиру пројекта санације и обнове зеленила у Железничкој улици посађено је шест стабала лириодендрона (лалиног дрвета), 252 комада украсног шибља и подигнут је травњак површине 48 м2. Садњом лириодендрона очуван је континуитет постојећег дрвореда дуж Железничке улице, од Трга младенаца до улице Максима Горког. Око стабала ће ускоро бити постављена метална заштита, како би била онемогућена оштећења младих стабала.

Радови на уређењу зеленила на разделној траци Булевара Јаше Томића (од булевара Ослобођења до Руменачке улице) приводе се крају. Обогаћивањем зеленила на разделној траци смањиће се негативни утицај саобраћаја, посебно аутобуског, на овом булевару.
При крају је подизање живе ограде дужине 300 метара садњом 2100 комада тамарикса и реконструкција 2203 м2 травњака. За крај је предвиђено малчирање око садница украсног шибља, што представља поступак прекривања простора ради спречавања раста корова и декорације. Малч се прави од коре или комадића дрвета, а главне карактеристике су му да чува воду, спречава раст корова, задржава температуру земљишта и зауставља ерозију.