26 Апр 2024
У НОВОМ САДУ ЗИМУС И ПРОЛЕТОС ПОСАЂЕНО ВИШЕ ОД 2.600 СТАБАЛА НОВОГ ДРВЕЋА

У Новом Саду је зимус и пролетос посађено 2.634 садницe различитих врста дрвећа. Од новембра до средине априла највише су сађени копривићи, кедрови, ликвидамби, каталпе, оморике, украсне трешње, јавори, платани и багреми. Највећи број садница посађен је у оквиру програма обнове зеленила који финансира Градска управа за заштиту животне средине, такође у великој мери обнову зеленила у граду су помогле друштвено-одговорне компаније кроз донације садница у акцији „Садимо сада за будућност Новог Сада“ која је почела у новембру 2023.године. Сађено је у свим деловима града. Само на Лиману 3, у блоковима уз улице Народног фронта, Шекспирове, Булевар Деспота  Стефана и Балзакову,  посађено је 340, а у Лиманском парку 205 нових садница. Дрвеће је сађено и на Новом насељу, Детелинари и Новој детелинари, у квартовима код Бетаније, око Булевара ослобођења и Булевара Европе, на Клиси, Грбавици, Адамовићевом насељу, у центру града и градским парковима. А нове саднице посађене су и у двориштима 16 основних и средњих школа у граду и приградским насељима.

- Олује које су погодиле Војводину и Нови Сад 19. и 21. јула прошле године поломиле су и оштетиле значајан број дрвећа. Град Нови Сад је на иницијативу градоначелника Милана Ђурића офирмио стручни тим који је израдио план обнове зеленила. План предвиђа да се до 2027. године посади најмање 6.000 стабала новог дрвећа. И већ од јесенас смо почели са применом тог плана. Од новембра прошле, до априла ове године посађене су 2.634 саднице. Садили смо у свим деловима града. На више локација пресађено је 100 одраслих садница, које су камионом вадилицом пренете из старог расадника на Футошком путу. Највише великих стабала пресађено у Железнички парк, чак 55. Велико дрвеће сађено је на Кеју, Дунавском парку, Булевару Михала Пупина... – каже Милош Егић директор Градско зеленила.

Поред дрвећа, на више локација посађено је и 2.735 садница живе ограде, 850 садница ружа, као и 13.168 стабљика различитих врста шибља. Све новопосађене саднице се редовно заливају, а у наредним данима све ће бити прихрањене минералним ђубривима и аминокиселнима.