27 Јул 2015
Садња дрвећа само у складу са законом

Нови Сад као и сви комунално уређени градови у целој Европи садњу и уклањање дрвећа врши на основу планова и налога надлежних, за то законом одређених служби. Два дрвета у улици Исе Бајића, нису посечена самовољом „Градског зеленила“, него на основу налога комуналне инспекције. У том налогу је наведено да су стабла засађена без дозволе, на, за то, непредвиђеном месту. У решењу инспекције, наведено је да се уклањање дрвећа налаже зато што угрожавају јавну имовину.

ЈКП „Градско зеленило“ је највећи заштитник природе и зеленила у Новом Саду, али је морало да поступи по налогу надлежне инспекције, и то ће учинити сваки пут, без обзира на то, ко је и из којих побуда мимо прописа садио дрвеће на јавним површинама.

ЈКП „Градско зеленило“ мора да поступа у складу са законом, којим је прописано да само јавне службе могу да саде и одржавају дрвеће на јавним просторима, а да приватна лица то могу чинити искључиво на приватном поседима.

Само уколико се сви понашамо у складу с важећим прописима, Нови Сад ће остати уређено место за живот.

ЈКП „Градско зеленило“ је свесно чињенице да су Новом Саду неопходне нове зелене површине и нови дрвореди. Зато је по налогу градоначелника Милоша Вучевића покренута акција да се у целом граду дивље депоније претворе у паркове. То је први корак ка зеленијем Новом Саду. На овај начин се двоструко води рачуна о животној средини. Елиминишу се сметлишта која загађују природу и наш град, а уједно се повећава количина зеленила у граду.

С градоначелником је договорено и да се у свим деловима града, на најмањем слободном парчету земље подижу мини-паркови. На тај начин ваздух у нашем граду биће здравији, а живот у тим деловима града квалитетнији.

Поштујући рад Ђорђа Балашевића и његов доприност промоцији Новог Сада, „Градско зеленило“ позива чувеног кантаутора, да се сам, или са породицом на јесен придружи планској акцији озелењавања нашег града, када ће бити посађено више хиљада стабала новог дрвећа.

ЈКП „Градско зеленило“ у последњих 12 месеци засадило је више од 30.000 садница дрвећа, украсног биља, и живице на територији града и приградских насеља. Уједно је уређено више од 50.000 квадрата травњака и засађено више стотина хиљада садница различитог цвећа.