30 Сеп 2021
РАЗМЕНА ИСКУСТАВА

НОВИ САД ЈЕ ЈЕДАН ОД НЕКОЛИКО ГРАДОВА У ЕВРОПИ У КОЈИМА ЋЕ БИТИ РЕАЛИЗОВАНА ИСТРАЖИВАЊА КРОЗ ВЕЛИКИПРОЈЕКАТ COST ACTION ВЕЗАН ЗА ЦИРКУЛАРНУ ЕКОНОМИЈУ У ГРАДОВИМА

ЈКП Градско зеленило Нови Сад данас је посетила Мариа Виота, млада докторанткиња са Баскијског државног Универзитета дел Паис Васцо из Шпаније. Као гост-истраживач на Природно-математичком факултету у Новом Саду она ће у нашем граду боравити месец дана 15.09-15.10. 2021. године.

У фокусу њеног истраживања су услуге у екосистемима, урбано зеленило, биодиверзитет и конзервација, а Нови Сад је један од неколико градова у Европи у којима ће бити реализована истраживања кроз велики пројекат ЦОСТ Ацтион везан за циркуларну економију у градовима.

Тим поводом у Зеленилу смо је упознали са два велика пројекта која су заснована на природним решењима, а односе се на пројекат изградње компостног поља и саму производњу компоста који представља прави пример циркуларне економије у градовима. Такође, упознали смо је са ИПА пројектом постављања зеленог зида и крова у контексту новог начина озелењавања урбаних простора. Она је овим сазнањима била одушевљена и веома заинтересована за успостављање медјусобне сарадње и размене искустава са провинцијом одакле долази.

С обзиром на то да је неопходно да интервјуише неколико институција локалне самоуправе, невладиног сектора, образовних институција итд, наше предузеће свакако је једна од релевантних институција за тематику коју обухвата научно истаживачки рад Марие Виота са којом ћемо наставити сарадњу ради размерне новости и искустава на овом изузетно перспективном пољу.