22 Мар 2023
Прве припреме за долазак пролећа: У Новом Саду  почели да косе траву у квратовима и парковима

Нови Сад је један од првих градова у Србији који је почео са раним пролећним кошењем градских травнатих површина. Радници ЈКП "Градско зеленило" већ два дана косе траву у парковима, уз главне градске булеваре и улице, и на квартовским зеленим површинама. Ово је прво од 10 планираних кругова кошења траве.

- Нови Сад се припрема за долазак пролећа. С обзиром да је зимски период иза нас и са првим пролећним сунцем и количином влаге која се налази у земљишту, трава креће да расте и треба је одмах уредити. Ове године смо приступили кошењу нешто раније, како би наши травњаци били уредни већ од првих пролећних дана. На већини локација у граду је планирано да у сезони буде до 10 кругова кошења, како би наш град током целог пролећа и лета био леп и уредан. Уз то, овог пролећа, на захтев градоначелника Милана Ђурића значајно смо унапредили бригу о дрвећу увођењем нових третмана црвеним и плавим уљем, која садрже инсектициде и фунгициде и значајно доприносе очувању здравља дрвећа у граду - каже Милош Егић директор Градског зеленила.

- Приликом редовног одржавања травњака редовним кошењем потребно је водити рачуна и о очувању биодиверзитета у урбаној средини. Трава и цвеће, као и биљке које се саде у јавним парковима и баштама су важне за живи свет и биране су на начин да имају континуитет у цветању. Како би се сачувао биодиверзитет у градовима приступа се тзв. "мозаичном кошењу". Приликом кошења један део зелених површина се оставља непокошеним ради  задржавања цветног ресурса на једном делу зелене површине. Ово је важно зато што на градским травњацима расте велики број зељастих биљака које су извор хране за живи свет – додаје Егић.

 

У Зеленилу истичу да ће наредних дана процветати лале у цветним гредицама у центру града и другим квартовима. Током јесени, на више локација у граду, Зеленило је посадило 74.000 садница произведених у свом пластенику. Највише сезонског цвећа чине “дан-ноћ” (Viola) различитих величина и боја, затим “беле раде” (Bellis), односно “споменак” (Myosotis). Посађено је 44.500 луковица лала разних боја, шафрана и нарциса. Двогодишње цвеће цветаће све до пролећа, када ће и лале свих боја својом лепотом обогатити градске цветне површине, жардињере, паркове и тргове.