27 Мај 2022
Научници задовољни радом компостилишта новосадског "Градског зеленила", предложиће га као узор другим градовима у Србији

Учесници трибине о заштити животне средине, која ја у оквиру међународног Интеррег пројекта Tid(y)Up, одржана на Факултету техничких наука обишли су данас компостилиште ЈКП "Градско зеленило", као пример успешне примене савремених технологија у овој области.  Учесници скупа су се упознали са начином рада постројења у ком се прерађује сав био отпад с територије Новог Сада и претвара у компост који се додаје приликом садње дрвећа, цвећа и украсног растиња. Обиласку су пристуствовали декан ФТН-а проф. др Срђан Колаковић, представници Министарства, Покрајинског секретаријата и Градске управе за заштиту животне средине, и руководство Градског зеленила.

- Наше компостилише користи савремене технологије и при производњи компоста не загађују животну средину, а ЈКП "Градско зеленило" добија компост који се користи приликом озелењавања Новог Сада. Сва биомаса која се сакупља са 550 хектара зелених површина у граду: трава, лишће, болесне, оштећене, суве гране, дакле све оно што је до јуче био отпад који се односио на градску депонију, сада је сировина за производњу компоста. Пројекат је реализован уз подршку градоначелника Новог Сада, Управе за заштиту животне средине и немачке агенције "ГИЗ". Наше, новосадско компостилиште прво је у Србији, и верујем да ће наш пример бити значајан другим локалним самоуправама - рекла је Данијела Андрић.

Значај компостилишта новоадског "Градског зеленила" истакао је и декан ФТН-а, проф. др Срђан Колаковић. Он је истакао да је на ФТН-у одржана радионица на тему заштите животне средине у оквиру великог пројекта који се спроводи у седам држава у сливу Дунава.

- Радионици су присуствовали представници Министарства, Покрајинског секретаријата и Градске управе за животну средину. Радионица је добар пример синергије свих субјеката који брину о животној средини. Новосадско компостилиште је пример добре праксе у чијој је рализацији учествовао и ФТН. Задовољни смо што је овакав пројекат заживео у Новом Саду, који представља добар пример како наука, град и ЈКП заједно раде на побољшању животне средине. ФТН ће предложити да и други градови у Србији, по угледу на новосадско, имају своје компостилиште - рекао је проф др Срђан Колаковић, декан ФТН-а.