22 Мар 2024
NAUČNI STRUČNI SKUP POVODOM SVETSKOG DANA ŠUMA
U okviru održanog Naučnog skupa u prostorijama JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad povodom obeležavanja Svetskog dana šuma 21.03.,  pomoćnica direktora Danijela Andrić je održala predavanje "Zelenilo Novog Sada pre i posle olujnog nevremena". Kroz ovo predavanje predstavljeno je sa kojim se izazovima Zelenilo suočavalo neposredno nakon oluje, ali i kroz koje faze sanacije je prošlo do danas, kao i šta nas čeka u budućnosti. Posebno je istaknuto da se moramo prilagođavati i predviđati buduće aktivnosti u odnosu na klimatske promene i prirodu koja nam je u ove dve oluje pokazala da je moćna i nepredvidiva. 
 
U okviru ovog predavanja učesnici i javnost su se upoznali sa fazama kroz koje su ekipe Zelenila prošle na terenu. Od prvih sati nakon oluje kada su prioritet bili radovi na uklanjanju oborenih stabala koja su blokirala saobraćajnice, preko saniranja štete u parkovima, na plaži Štrand kako bi građani mogli u najkraćem roku ponovo da koriste ove prostore, zatim stambeni blokovi, dvorišta vrtića, a pred početak školske godine i školska dvorišta u kojima će đaci boraviti. Zaposleni na terenu su pokazali kroz sve ove faze veliku požrtvovanost i profesionalnost, s obzirom da se u tom periodu radilo bez pauze u tri smene. Takođe veliki broj privatnih kompanija i drugih javnih i javno-komunalnih preduzeća je dao svoj doprinos u sanaciji. 
 
Nakon ove faze početkom novembra započeta je akcija sadnje u okviru akcije "Sadimo sada za budućnost Novog Sada", preko 2500 komada stabala je posađeno, što će biti nastavljeno i u budućim danima kako bi se nadoknadila šteta na zelenilu u gradu uzimajući u obzir da je preko 3000 stabala oboreno, a veliki broj oštećen.
 
Pored ovoga i u ovakvim okolnostima se pokazalo da je Gradsko zelenilo uz podršku Grada izgradnjom kompostnog polja i novim tehnologijama proizvodnje uspelo da od ogromne količine biootpada koji je nastao kao posledica ove dve julske oluje, proizveo kompost izuzetnog kvaliteta, u suprotnom sva ova količina otpada bi bila predmet deponovanja, što bi imalo negativan uticaj na životnu sredinu.