21 Мар 2024
ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ШУМА У ГРАДСКОМ ЗЕЛЕНИЛУ ОДРЖАНА ДВА НАУЧНА СКУПА О УРБАНОМ ЗЕЛЕНИЛУ

Поводом 21. марта Светског дана шума у Градском зеленилу су одржани Други научно-стручни скуп и четврти Стручно-саветодавни скуп „Зелена инфраструктура – трендови и изазови данашњице“. Састанку су присустововали градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, декан Пољоривреног факулета проф. др Недељко Тица, шеф катедре за хориткулуру и пејзажну архиекуру проф. др Саша Орловић, директор "Градског зеленила" Милош Егић и велики број научника и стурчњака, са више факултета и института.

Егић се као домаћин скупа захвалио градоначелнику Новог Сада Милану Ђурићу на подршци коју град Нови Сад пружа Градском зеленилу.

- Изузетно смо вам захвални што као и претходни градоначелник Милош Вучевић пуну пажњу посвећујете унапређењу зеленила на територији града, кроз подизање нових паркова и свеобухватне планове садње великог броја дрвећа на територији целог Новог Сада – рекао је Егић.

Данијела Андрић, помоћница директора "Градског зеленила" помоћник директора за пројектовање, подизање, одржавање и производњу зеленила у оквиру панела "О зеленој инфраструктури у ери климатских промена", одржала је предавање "Зеленило Новог Сада пре и после олујног невремена". Андрићева је говорила о последицама и санацији штете изазване суперћелијским олујама које су прошле године погодиле Нови Сад.

- Од 22. јула прошле године радимо на санацији штете. Након што смо уклонили оборено и поломљено дрвеће, приступили смо обнови зеленила, у складу с плановима и пројектима обнове које је у сарадњи са стучњацима усвојио град Нови Сад. Посађено је више од 2.500 нових садница. Значајан део биоотпада је прерађен у нашем компостилишту, које смо изградили уз подршку ГИЗ-а и града Новог Сада. Сав биоотпад од суперолуја и сав биотпад који настаје у оквиру редовних делатности и који се некада бацао на депонију, сада представља значајан ресурс, који се користи за стварање компоста и биоенергије. Компост који произведемо користи се за садњу цвећа и дрвећа на територији града и свих приградских насеља – рекла је Андрић.

Помоћница директора "Градског зеленила" Јелена Прица истакла је на отварању научних скупова да је у претходних неколико година значајно унапређено одржавање зелениила на територији града, као и да је значајна пажња посвећена заштити животне средине.

- О нашој посвећености заштити животне средине говори и чињеница да смо у оквиру пројекта прекограничне сарадње изградили зелени кров и зид као пилот пројекат урабаног озелењавања у ШОСО “Милан Петровић. Зелени кров изграђен је на површини од 486 квадратних метара, а зелени зид на површини од 82 квадрата – рекла је Прица.

На скуповима је разговарано и о утицају дрвећа на људско здравље, интегралној заштити урбаног зеленила, инвазивним инсектима и патогенима, инвестицијама града у зелену инфраструктуру и погледима у будућност кад је у питању зелена инфраструктура