01 Јул 2021
ПОСЕТА ВИСОКИХ ЗВАНИЧНИКА ГРАДСКОМ ЗЕЛЕНИЛУ НОВИ САД

Данас су ЈКП Градско зеленило Нови Сад посетили високи званичници - Градоначелник Милош Вучевић са сарадницима, министарка заштите животне средине, Ирена Вујовић, амбасадор Савезне Републике Немачке, Томас Шиб и директорица Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) Данијела Функе.

Повод посете био је обилазак компостног поља и постројења за третман зеленог отпада сакупљеног са јавних површина, који су резултат успешно реализованог пројекта „Управљање отпадом у контексту климатских промена“ финансираног од стране немачког ГИЗ-а.

Вредност пројекта је 390.000,00 евра, реализација је трајала 01.09.2019-24.11.2020. године, а финансирано је следеће:

  1. Израда пројектно-техничке документације за изградњу компостног поља од 10.000м2
  2. Изградња 333м2 хангара за смештај радних машина и опреме
  3. Изградња платоа за компостирање , И фаза 5.000м2
  4. Консултанти за припрему техничке документације и надзор на изградњи хангара и платоа

 

Реализацијом овог пројекта у плану је да Градско зеленило на годишњем нивоу прикупља око 5.000 тона биљног отпада који ће уместо да заврши на депонији, бити прерађен у компост и враћен природи чиме се постиже велики допринос очувању и унапређењу квалитета животне средине. Компост добијен на овакав начин представља квалитетно органско ђубриво чија је примена вишеструка у производњи и одржавању зеленила на јавним зеленим површинама.

У свом обраћању током обиласка Градоначелник се захвалио амбасади Немачке и ГИЗ-у на подршци на реализацији овог пројекта – они су издвојили готово 400.000,00 евра, а Град је уложио 40 милиона динара из буџета у овај пројекат чија вредност надилази економски параметар - рекао је, и истакао да биомаса компостирањем добија нову употребну вредност, претвара се у хумус и користи се за озелењавање и очување природних потенцијала нашег града.

Градоначелник Милош Вучевић се, такође, посебно захвалио запосленима у Зеленилу од којих сви очекују да имамо уреднији и зеленији град, тако да, рекао је, треба те људе оснажити да имају боље услове за живот и да буду мотивисанији за рад.

На радном састанку уприличеном после обиласка компостног поља, директор Милош Егић захвалио је званичницима на подршци и одличној сарадњи која ће, најављено је, бити настављена и у будуће.