14 Мар 2024
ЗЕЛЕНИЛО ЗАПОЧЕЛО САНАЦИЈУ И ЛЕЧЕЊЕ ОШТЕЋЕНИХ СТАБАЛА, РАНЕ НА ДРВЕЋУ СЕ ЧИСТЕ, ТРЕТИРАЈУ ФУНГИЦИДИМА И ЗАТВАРАЈУ СПЕЦИЈАЛНИМ ПЕНАМА

Градско зеленило почело је санацију и лечење једног броја оштећених стабала. Данас ће бити санирана оштећења на копривићу у Радничкој улици и на два платана испред броја 38 у Јеврејској улици.

Стабло копривића, пречника 82 центиметра, на висини око два метра има велико механичко оштећење у ком се временом створила шупљина у којој се задржава атмосферска вода која је довела до труљења. Како је реч о стаблу значајних димензија, Институт за низијско шумарство и животну средину, са којим ЈКП „Градско зеленило“ сарађује ради контроле здравља, безбедности и лечења дрвећа, предложио је спровођење здравственог третмана који ће копривићу продужити живот.

Из шупљине ће бити одстрањена накупљена атмосферска вода. Затим ће бити уклоњена трулеж до здравог дела стабла. Након тога стабло ће бити дезинфиковано фунгицидом на бази бакра, а шупљина ће бити затворена специјалном пеном, како би се спречио продор атмосферске воде и штеточина.

Током пролећа и лета, цео дрворед копривића у Радничкој улици, који је као природно добро предложен за заштиту као споменик природе, биће прихрањен специјалном мешавином минерала. Поред прихране заливањем, биће спроведена и фолијарна прихрана, преко крошње.

Поред радова на санацији и лечењу дрвећа, настављена је садња нових стабала на Булевару Михајла Пупина, где се сади 38 брестова, као и радови на пролећном уређењу травњака и паркова и кошењу траве. Трава се коси у Дунавској, Иве Лоле Рибара, Пионирској, Игњата Павласа, Константина Данила, Илије Огњановића, Жарка Васиљевића, Војводе Путника, Милоша  Бајића, Тргу републике, код Бановине и Променаде, у Футошком парку. Затим, у улицама Бате Бркића, Јована Цвијића, Булевару краља Петра и стамбеном блоку Кнеза Милоша -Момчила Тапавице - Милеве Марић, као и горње шеталиште и прилази Tврђави, шанац према споменику и Хорнверк. У Дунавском парку и код Бановине се орезују руже. У Лиманском парку, на булеварима Кнеза Милоша и Европе се окопава и плеви шибље, док се на тргу испред Железничке станице и Петроварадинском кеју окопава и плеви цвеће, а у дворишту цркве на Грбавици у току је реконструкција травњака.