09 Феб 2024
ЗЕЛЕНИЛО ПОЧЕЛО УРЕЂИВАЊЕ ШТРАНДА, У ТОКУ  ПРИХРАНА ДРВЕЋА И ЧИШЋЕЊЕ ПЛАЖЕ И ТРАВЊАКА

Радници Градског зеленила изводе радове на припреми Штранда за надолазећу пролећну сезону. У току је грбљање и чишћење травњака од грана и лишћа, прихрана цвећа, украсног шибља и дрвећа, грабљање целокупног простора плаже, као и орезивање сувих грана ради очувања естетике и безбедности посетилаца. У оквиру пројекта “Санација зеленила на територији града Новог Сада” на Штранду је посађено 25 нових стабала уместо дрвећа које је поломљено у олујама 2023. Засејана је трава на око 3.000 квадрата травњака који су угажени током летње сезоне. У наредним данима извршиће се аерација и ђубрење травњака. У току је израда 100 метара дрвених шетних стаза за песак.

Директор Градског зеленила Милоше Егић каже да је у марту планирано чишћење кабина, угоститељских објеката и тоалета, а да је у априлу планирано прскање травњака против крпеља, дератизација и дезинсекција кабина, финално сређивање тоалета и објеката.

- Штранд обухвата 115.000 квадратних метара травнатих површина, поседује више од 500 стабала и 900 метара живе ограде. У последњих неолико година инвестирали смо више од 24 милиона динара у модернизацију Штранда и његово прилагођавање потребама Новосађана. Планирамо да у наредном периоду наставимо с инвестицијама у улепшавање омиљеног места за одмор и рекреацију наших суграђана – каже Егић.

Он подсећа да су пре две године постављени украсни зелени зидови с обе стране главног улаза, сачињени од пузавица и украсног цвећа, које се у спушта у слаповима и уелпшава улаз на плажу, као и да је у склопу пројекта "Плава застава - безбедна плажа" набављен нови спасилачки чамац, додатне спасилачке куле, бове за означавање зона за купање, као и опрема неопходна за ефикасно деловање спасилачке службе и службе прве помоћи.

- Део улагања од 24 милиона обухватио је и реконструкцију и модернизацију свих тоалета на плажи. Сада сва четири тоалета на Штранду имају кабине прилагођене особама са инвалидитетом, топлу воду и простор за одлагање хигијенске и противпожарне опреме. Пажљиво ослушкујемо жеље купача и посетилаца. У плану нам је да унапредимо спортске терене, плажу и дечија игралишта и цео Штранд учинимо још забавнијим, безбеднијим и модернијим – рекао је Егић.