07 Феб 2024
ЗЕЛЕНИЛО НА ВИШЕ ЛОКАЦИЈА У ГРАДУ САДИ 100 СТАБАЛА ОДРАСЛОГ ДРВЕЋА

ЈКП "Градско зеленило" започело је озелењавање града одраслим дрвећем. У току је пресађивањe 100 садница већ стасалих стабала из старог расадника на Футошком путу. Уз помоћ специјалне машине за садњу до краја мировања вегетације биће пресађене саднице липе, храста, јасена, копривића, дуда, високе између пет и 10 метара.

Тренутно је у току пресађивање 55 стабала у парк код Аутобуске и Железничке станице, што ће бити значајан допринос обогаћивању зелених површина у том делу града. У претходних неколико дана у Станични парк је пресађено 25 стабала. Међу пресађеним врстама су били платани, храстови, копривићи, украсне трешње, украсне јабуке, јавори и каталпе.

- Сваки дан, екипа за пресађивање успева преместити између 3 и 5 стабала на нове локације. По завршетку пресађивања у Железничком парку, садња одраслог дрвећа ће се проширити и на друге локације у граду, укључујући како парковске површине, тако и блоковско зеленило, настављајући тако процес унапређења зеленила града. Градско зеленило континуирано ради на унапређењу зелених површина града – истиче Данијела Андрић, помоћник директора "Градског зеленила".

Грађани истичу да садња одраслог дрвећа представља важан корак ка очувању и унапређењу урбаних зелених простора, стварајући пријатније урбано окружење.

По завршетку пресадње у Железничком парку садња одраслог дрвећа ће се наставити и на другим локацијама у граду, у парковима али и у квартовским зеленим површинама.