09 Мар 2023
Зелени зид дуг 440 метара са близу 2.500 биљака ниче  на разделном острву у улици Народног фронта

На разделном острву у улици Народног фронта радници Градског зеленила приводе крају радове на подизању зеленог зида, високог два и дугачког 440 метара. Данас је на раније постављену металну конструкцију почело постављање 864 жардињере, у које ће бити посађено 1.728 комада лишћарског и зимзеленог шибља и перена и 740 комада пузавица. Биће посађени зимски јасмин, винка, украсна трава, лоницера и рузмарин, а у земљи око ограде предвиђена је садња две врсте пузавица, лоницера и текома. Кад у потпуности буде завршена садња свих биљака улица Народног фронта добиће 3644 нових квадрата под зеленилом.

Пројекат вертикалног озелењавања разделног острва дуж улице Народног фронта реализују ЈКП "Градско зеленило" и Градска управа за заштиту животне средине.

- У питању је наставак пројекта озелењавања Новог Сада који је започет пре више од десет година по налогу тадашњег градоначелника Милоша Вучевића и који се наставља уз сагласност садашњег градоначелника Милана Ђурића. Улица Народног фронта је једна од најфреквентнијих саобраћајница у граду. Очекујемо да зелени зид који су пројектовали инжeњери Градског зеленила, а чије подизање финансира Градска управа за заштиту животне средине, у великој мери ублажи штетне ефекте саобраћаја на микросредину Лимана 3 и 4 - каже Милош Егић генерални директор Градског зеленила.

У Градском зеленилу истичу да је зелени зид у Народног фронта пилот пројекат и да ће слични пројекти бити реализовани и на неколико других саобраћајница.

- Као последица интензивирања саобраћаја јавља се низ нежељених и штетних ефеката на животну средину, посебно у делу аерозагађења и повећаног нивоа буке. Поред значаја у погледу унапређења животне средине, поставка зеленог зида ће повећати безбедност одвијања саобраћаја јер ће онемогућити пешаке да претрчавају пут ван пешачког прелаза. Овај пројекат је први у низу оваквих пројеката који ће поред наведених бенефита допринети визуелном изгледу новосадских улица и булевара - каже Данијела Андрић помоћник директора Градског зеленила за пројектовање, подизање, производњу и одржавање зеленила.

Она истиче да је данас настављено третирање дрвећа и шибља у Дунавском парку специјалним мешавинама инсектицида и фунгицида, које је започето пролетос и током ког је у потпуности третирано сво дрвеће и шибље у Железничком и Футошком парку.

- Током наредних дана настављамо са третирањем дрвећа у парковима, уличним и квартовима, а настављамо и садњу дрвећа и сакупљање лишћа - каже Андрић.