23 Сеп 2023
ЗБОГ БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ УКЛАЊА СЕ СТАБЛО У БЛИЗИНИ ВРТИЋА НА БУЛЕВАРУ ОСЛОБОЂЕЊА КОЈЕ ЈЕ НАГНУТО У ЈУЛСКИМ ОЛУЈАМА, СЛУЖБЕ "ГРАДСКОГ ЗЕЛЕНИЛА" У ПРИПРАВНОСТИ ЗБОГ НАЈАВЉЕНОГ НЕВРЕМЕНА

Због угрожавања безбедности деце у вртићу "Калимеро" на Булевару Ослобођења 153, радници ЈКП "Градско зеленило" уклониће стабло платана који је напола изваљен, највероватније у олујама 19. и 21. јула. Платан се уклања на основу пријаве грађана и стручног мишљења стручањака Институга за низијско шумарство и животну средину и налога Градске управе за градско земљиште и инвестиције, који су заједно са радницима "Градског зеленила" били на терену.

Констатовано је да је коренов систем стабла попустио и да је услед нагињања стабла велике тежине покидао и бетонску стазу којом је окружен. Евидентирано је да је дрво нагнуто и да представља опасност по безбедност деце и пролазника, јер се, према мишљењу проф. др Саше Орловића и др Мирослава Марковића са Института за низијско шумарство, лако може десити да се стабло при мало јачем удару ветра извали и падне. Како је за вечерас и сутра најављено олујно невреме, донета је одлука да се стабло уклони.

Током суботе биће уклоњена корошња стабла, до висине од 1 метра, а пањ и корен биће  уклоњени крајем октобра, кад почне период садње како би се уместо уклоњеног стабла посадило ново дрво.

Иначе, због најављених олуја све службе ЈКП "Градско зеленило" се налазе у приправности, како би правовремено могле да интервенишу у случају да дође до оштећења дрвећа.