30 Авг 2022
Витаминска ињекција за бољи раст: Фолијарно прихрањен дрворед у улици Корнелија Станковића на Детелинари

Комплетан дрворед Liquidambra у улици Корнелија Станковића у Новом Саду, подвргнут је у раним јутарњим сатима, специјалном третману неге, у оквиру ког је дрвеће прихрањено неопходним минералима. Третман фолијарне прихране свих 66 стабала обављен је у раним сатима јер је тада процес фотосинтезе најинтензивнији, а дистрибуција хранљивих материја најбржа.

Прихрана дрвећа извршена је специјализованим атомизерима који омогућују да се раствор минерала нанесе на крошње одраслог дрвећа, што му помаже да добије хранљиве материје, које му недостају у градским условима. ЈКП „Градско зеленило“ Нови Сад је током јесени 2018. године стара и оштећена стабла Catalpe (60 комада) заменило новим младим дрворедом Liquidambra (66 комада). Редовним мерама неге одржавамо овај дрворед који стасава, а фолијарном прихраном коју смо спровели у раним јутарњим сатима помажемо да несметано расте и развија се.

- ЈКП "Градско зеленило" је прво у региону увело фолијарну прихрану дрвећа у дрворедима и парковима, јер сматрамо да дрвеће у урбаним срединама, због емисије ЦО2, и других штетних утицаја, добија мање неопходних састојака него што му је потребно. Хранљиве материје примењене директно на листове помажу дрвећу да надокнади недостатак појединих елемената. Тиме се поправља биолошка кондиција дрвећа, њигова виталност и подстиче даљи раст и развој. Од априла смо прихранили велики број дрвећа у више делова града. Третирали смо дрвеће на Новом насељу, Булевару ослобођења,Футошком путу, Лиманима. А током лета наставили смо и у другим деловима града – каже Милош Егић, директор Зеленила.

Прихрана дрвећа преко листа је до седам пута ефикаснија од исхране преко корена. Лишће брзо усваја и спроводи хранљиве елементе у друге делове биљке, чиме се омогућава брзо деловање на примарни метаболизам. Изузетно је ефикасан при уносу микроелемената и драстично унапређује здравље стабала у урбаним срединама, обезбеђујући бујност лисне масе и развој кореновог система и стабла

Раствор којим се прихрањује дрвеће није шкодљив ни за људе, али ни за инсекте или друге врсте живих организама.

У Новом Саду има близу 100 хиљада стабала, а у последњих 10 година, број дрвећа се увећао за око 50 одсто. Посађено је 54.216 нових садница дрвећа у граду и приградским насељима.