25 Мар 2024
У РАСАДНИКУ "ЗЕЛЕНИЛА" СПРЕМАЈУ 100.000 КОМАДА ЦВЕЋА ЗА ПРОЛЕЋНУ САДЊУ

Више од 100.000 комада најразноврнијег цвећа, које ће током пролећа бити посађено у граду, припрема се за садњу у расаднику "Градског зеленила". Бегоније, украсна трава, кадифица, цинија, петуније, у разним бојама, у мају ће обојити пешачке зоне и саобраћајнице у центру града, паркове, булеваре, цветни трг испред железничке станице, Дечије село, стамбене блокове и друге локације.

Биљке се прво негују у пластенику Градског зеленила. Од малене биљке које се приликом појаве два прва листа пресађују у веће лончиће у висококвалитетан супстрат, затим се негују уз редовну негу (прихрану), наводњавање и био-хемијску заштиту, како би у мају биле спремне за садњу.

Поред тога, настављени су пролећни радови на уређењу зеленила и травњака. На Тргу младенаца се орезују руже, у Дунавском парку се окопава и плеви шибље, које се као и дрвећа и шимшир третира заштитним препаратима. На тргу испред Железничке станице се окопава цвеће. У Теодора Мандића, Шајкашкој, Гагариновј, Париске комуне, Руменачкој, Шекспировој, као и стамбеним блоковима Милоја Чиплића, Стевана Момчиловића, на Југовићеву и Новом парку у току је кошење траве.

- Више од два месеца радимо на пролећном уређивању зелених површина и унапређењу зеленила у граду. Посађено је више од 2.500 садница новог дрвећа, које се редовно залива и прихрањује. Очишћени су сви паркови, започето је лечење и санација оштећеног дрвећа, а у наредном периоду увешћемо лечење дрвећа специјалним ињектором – каже Милош Егић, директор ЈКП "Градско зеленило.