13 Феб 2024
У Новом Саду Почело Зимско Третирање Дрвећа,  Цвећа И Шибља Против Болести И Штеточина

Новосадско "Градско зеленило" започело је данас зимскo третирање ружа, цветних гредица, шибља и ниског дрвећа. Данас се белим уљем и препаратом Цупрозин на бази бакра, третирају улице у ужем центру града, околина СНП-а, Дунавски парк. Наредних дана, ако временски услови то дозволе, третирање ће се обављати у новосадским парковима и цветним површинама у граду. Посебна пажња ће бити посвећена биљкама дуж главних градских булевара, важних саобраћајница и градских паркова.

Такође, планирани су и третмани препаратима на бази црвеног и плавог уља, који осим антиинсектицидног и антигљивичног дејства, доприносе и ефикасној заштити биљака.

Зимско третирање се обавља до кретања вегетације са циљем заштите биљака од болести и штеточина, када су температуре изнад осам степени и када нема падавина.

У Градском зеленилу планирају да одмах после срeтењских празника, у складу са препорукама Института за низијско шумарство и животну средину започну са спровођењем дендрохирургије на оштећеним стаблима.

Такође, током марта и у првој половини априла планирано је лечење оболелих стабала специјалним ињектором који омогућује убризгавање одговарајућих препрата са заштитним и лековитим материјама, директно у стабла дрвећа.

Уз то, трећу годину заредом на почетку периода вегетације биће спроведена прихрана дрвећа у парковима, дрворедима и квартовским зеленим површинама, фолијарним хранивима и биостимулаторима.