27 Јан 2024
У ДВОРИШТУ СИНАГОГЕ ПОСАЂЕНА ЦРВЕНОЛИСНА ШЉИВА ПОВОДОМ ТУБИШВАТА, ЈЕВРЕЈСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ ДРВЕЋА

Градско зеленило и деца из Дечијег клуба Јеврејске општине посадили су у дворишту Синагоге стабло украсне шљиве поводом јеврејског празника Тубишват који најављује "нову годину дрвећа".

- Већ неколико година сарађујемо са Јеврејском општином поводом празника дрвећа. Украсна шљива коју садимо ове године је врста која има умерено развијену крошњу, црвенкасто лишће и розе цветове и идеална је за садњу у урбаном окружењу. Градско зеленило се с радошћу одазива иницијативама које промовишу садњу дрвећа, јер је то корисно за цео град и за све грађане. Ми ћемо током фебруара и марта по налогу градоначелника Милана Ђурића и у сарадњи са градским тимом за озелењавање наставити са сањом дрвећа у граду и приградским насељима. А наставићемо и са зимским одржавањем дрвећа и жбуња у парковима и дрворедима, које ћемо третирати црвеним и плавим уљем, која садрже специјално одабране фунгициде и инсектициде. Зимско третирање је значајна мера у сизбијању биљних болести и штеточина на свим врстама дрвећа и жбуња у урбаним срединама, који се примењује у најразвијенијим градовима Европе и света. Здравствени третман плавим и црвеним уљем значајно ће унапредити заштиту дрвећа и жбуња од штетних организама током вегетације - рекао је Милош Егић директор Градског зеленила.

Марија Недељковић координатор клуба Јеврејске општине Нови Сад истакла је да Тубишват означава време буђења природе и време када у Израелу цвета дивљи бадем.

- Поводом празника Тубишват већ неколико година у сарадњи са Градским зеленилом деца из Дечјег клуба јеврејске општине Нови Сад саде саднице дрвећа у порти новосадске Синагоге. Тубишват представља једну од четири Нове године - Нову годину дрвећа. Обичај је да се једе разно коштуњаво и суво воће и да се засади барем једно дрво - рекла је Марија Недељковић координатор Дечјег клуба Јеврејске општине Нови Сад.