24 Окт 2023
У ЦЕНТРУ НОВОГ САДА ПОЧЕЛА САДЊА 100.000 КОМАДА ЈЕСЕЊЕГ ЦВЕЋА

Садњом 2150 комада садница различитог цвећа, који ће заменити летошње цвеће у грбу града у Стражиловској улици, започела је јесења садња цвећа у Новом Саду, у оквиру које ће на разним локацијама бити посађено 100.000 комада различитих цветних врста.
- Радници "Градског зеленила" су претходних дана марљиво припремали цветне гредице широм града како би данас започели садњу. Нови Сад ће до 1. новембра засијати у прелепим бојама јесењег цвећа. Ове године планирана је садња готово 100.000 комада цветних јединица различитих боја и облика, као и луковице лала и нарциса. Наш циљ је да Нови Сад блиста у пуном сјају током целе јесени. Поред тога, у новембру нас очекује садња дрвећа. Значајан број садница биће одрасла стабла, како бисмо надокнадили дрвеће које је страдало у олуји - изјавио је Милош Егић, директор Градског зеленила.

Након уређења грба Новог Сада, јесења садња ће бити настављена у кружном току у улици Корнелија Станковића, окретници код Штранда и многим другим локацијама. У наредним данима планира се садња у градским парковима, цветном тргу на Железничкој станици, Дечијем селу, на Kеју, као и постављање цветних купа и цветних стабала дуж шеталишта и главних саобраћајница.

- Припреме за садњу обављене су у пластеницима ЈКП "Градско зеленило", где су узгајане дан и ноћ, беле раде и споменак, уз примену адекватних мера неге и заштите, како би цвеће било издржљиво и отпорно на различите временске услове - каже Егић.

Двогодишње цвеће ће красити град све до пролећа, када ће процветати луковице лала и нарциса, чије ће боје обогатити градске цветне површине, жардињере, паркове и тргове.