08 Феб 2024
У БАЛЗАКОВОЈ И НАРОДНОГ ФРОНТА ПОСАЂЕНО 28 КОПРИВИЋА. ОД ЈЕСЕНАС ЛИМАН БОГАТИЈИ ЗА 400 СТАБАЛА ДРВЕЋА.

У наставку акције „Садимо сада за будућност Новог Сада“ данас је између Лимана 3 и Лимана 4 посађено 28 нових копривића. У Балзаковој улици посађено је 17, а у Улици народног фронта 11 стабала. Радницима ЈКП „Градско зеленило“ у садњи су се придружиле и начелница Градске управе за заштиту животне средине Мира Раденовић и помоћница директора ЈКП „Градско зеленило“ Данијела Андрић.

- Акција "Садимо сада за будућност Новог Сада" започета је након олуја које су погодиле град у јулу месецу. Напори да се обнови оштећено зеленило представљају суштинско улагање у зелену инфраструктуру града. Акција озелењавања спроводи у складу са Планом реконструкције јавних зелених површина за период од 2023. до 2027. године, који не само да предвиђа обнову оштећених површина, већ такође има за циљ да унапреди зелени фонд града, што ће допринети еколошкој одрживости и побољшати квалитет живота свих грађана – рекла је Мира Раденовић.

У ЈКП Градско зеленило истичу да је од новембра на Лиманима и у другим деловима града посађено око 440 нових садница. У децембру је у Балзаковој улици, Улици народног фронта и на Булевару патријарха Павла посађено 30 копривића, а у улицама Браће Рибникар и Мише Димитријевића девет јавора и 10 стабала пирамидалног граба. У блоку омеђаном улицама 1300 каплара - Балзаковом - Народног фронта - Иве Андрића прошле године је посађено 48 садница: по шест јавора и керлеутерија, по четири јасена и руја, осам смрча, два платана, шест пирамидалних храстова, две софоре, три липе и седам стабала граба. У блоку који чине улице Народног фронта - Шекспирова - Булевар деспота Стефана и Балзакова крајем јануара посађено је 114 нових стабала: 15 платана, шест црвенолисних шљива, једна бреза, девет копривића, четири леске, два храста, пет керлеутерија, два лириодендрона, једна смрча, 13 борова, пет софора, седам липа, два кугласта и 13 пирамидалних јасена, четри багрема, пет дивљих трешњи и 20 садница граба.

- Током новембра, децембра и јануара и Лимански парк је добио нове зелене станаре. Посађено је 205 стабала различитих врста дрвећа, међу коjима су магнолиjа, липа, црни бор, кестен, зелоква, албициjа, ликвидамбар, софора, јасен, копривић, јавор, платан лириодендрон и граб. Поред тога, Градско зеленило на више локација у граду пресађује 100 већ одраслих садница дрвећа између пет и 10 метара висине, однегованих у старом расаднику предузећа на Новом насељу. Са садњом ћемо наставити током фебруара и марта – каже Данијела Андрић.