29 Јул 2023
ЗАВРШНЕ САНАЦИЈЕ ПОСЛЕДИЦА НЕВРЕМЕНА У НОВОСАДСКИМ  ПАРКОВИМА, ЗЕЛЕНИЛО ЗА ДЕВЕТ ДАНА ОБАВИЛО 2.100 ИНТЕРВЕНЦИЈА

Од 19. до 28. јула Градско зеленило је због последица олујног невремена имало 2.099 интервенција на територији Новог Сада. Екипе "Зеленила", којима помажу радници других градских комуналних предузећа, приватних компанија и волонтери, и даље санирају последице олује. У налетима оркана оборено је и поломљено 2.276 стабала. Поломљен је велики број грана на једном броју стабала, која због безбедности морају бити орезана.

- Готово да нема дела града у ком није било штете на дрвећу. Од 19. јула смо непрестано на терену. Захвални смо свим предузећима, компанијама и грађанима који нам помажу. А посебно смо захвални Новосађанима који су исказали велико стрпљење и разумевање. Непогода која нас је задесила, имала је велику разорну снагу, и неопходно је време да се уклоне све последице које је изазвала. У првим данима након олује било је неопходно да се оспособе градске саобраћајнице, приступ болницама, домовима здравља и другим јавним институцијама. Сада су на реду завршне интервенције у парковима и на другим зеленим површинама - каже директор Зеленила Милош Егић.

Он истиче да ће у наредним данима Градско зеленило заједно са научним институцијама бити посвећено изради плана санације зеленила у граду.

- Неопходно је да у сарадњи са стручњацима направимо одабир врста дрвећа које ћемо посадити. Те саднице треба да буду издржљивије и прилагођене не само карактеристикама земљишта већ и новим климатским условима. Добра вест је што смо набавили механизацију за садњу великог дрвећа, па ћемо моћи да посадимо велике саднице - каже Егић.

После осам дана, од данас је градска плажа "Штранд" поново отворена за посетиоце. Улаз ће целог дана бити слободан.

Тренутно је у функцији парк код Ранжирне станице, а у наредним данима биће завршени радови на уклањању последица невремена из осталих градских паркова.