08 Мар 2023
Зеленило  у Футошком и Дунавском парку наставило третирање  дрвећа специјалним мешавинама инсектицида и фунгицида

Радници "Градског зеленила" већ трећи дан заредом третирају дрвеће у новосадским парковима специјалним мешавинама црвеног и плавог уља, која садрже инсектициде и фунгициде. Леђним атомизерима марке "Штил" током преподнева третира се шибље у Футошком парку, а у трећој смени у Дунавском парку биће третирано високо дрвеће из атомизера "Дефендер" запремине 1.000 литара вученог трактором.

Током понедељка и уторка у две смене третирано је 1.086 стабала у Футошком парку.

Такође је третирано шибље на површини од 1.900 квадрата.

- Третирање дрвећа против инсеката, болести и гљивица је важна превентивна мера. Наши радници ће, у складу са времениском условима, до половине марта настојати да третирају све градске паркове и уличне дрвореде, као и дрвеће у квартовским зеленим површинама. Темепература ваздуха мора бити изнад 8 степени да би се уље, у ком се налази специјална мешавина инсектицида и фунгицида боље апсорбовало. Зимским третирањем се смањује инфективни потенцијал биљних болести и штеточина и знатно олакшава заштита стабала у вегетационом периоду - каже генерални директор "Градског зеленила" Милош Егић.

А Данијела Андрић, помоћница директора за пројектовање, подизање, одржавање и производњу зеленила најављује да ће током раног пролећа бити уведена још једна мера неге дрвећа.

- Планирана је прихрана стабала минералним хранивима у зони корена. Такође, наставићемо са фолијарном прихраном стабала, која обезбеђује недостајуће биостимулаторе и минерале. Током лета дрвеће ћемо на сваких 15-20 дана прихрањивати водотопивим хранивима - каже Андрић.

У Градском зеленилу као посебно значајну новину наглашавају примену дендрохирургије и лечење дрвећа уз помоћ специјалних ињектора, којима ће се стаблима на пролеће директно под кору додавати специјалне мешавине лекова.