25 Феб 2022
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Уређивање травњака и шетних стаза на Лиману, Детелинари и уз Булевар ослобођења

На пет локација у граду, радници ЈКП "Градско зеленило" и данас су изводили радове на уређењу зеленила и зелених површина. На Лиману 4 је реконструисан травњак површине 80 квадрата, између улица Бошка Бухе и др Ивана Рибара. У договору са грађанима, на територији Месне заједнице "Житни трг" завршено је постављање шетне стазе од опеке између улице Димитрија Аврамовића и Булевара ослобођења. У овом кврату је на основу молби грађана извршено орезивање сувих и болесних грана, на неколико стабала, која су  након тога премазана фитобалзамом у циљу дуготрајне заштите дрвећа. Фитобалзамом се већ неколико дана премазују сва стабла на Футошком путу на којима је изврешно пролећно обликовање и подмлађивање крошњи.

- Градско зеленило, као и слична предузећа у развијеним градовима Европе, Лондону или Паризу, има обавезу да у складу с научним пропозицијама, одржава градске дрвореде и кваровско зеленило. То значи да се крошње дрвећа које се налази уз саобраћајнице, пешачке и бициклистичке стазе, мора обликовати орезивањем, из здравствених, безбедносних и естетских разлога. Уклањањем сувих грана овезбеђује се максимална сигурност учесника у саобраћају, пешака, бициклиста, и нарочито деце. А остатак крошње се, периодично, у складу с правилима науке о хортикултури, обликује ради подмлађивања крошње. Тиме се остварује естетски ефекат уређености дрвореда, а истовремно се подмлађивањем крошње утиче на повећање безбедносног аспекта, јер се смањује могућност појаве сувих грана, које, при удару ветра, или под притиском снега могу пасти и угрозити безбедност Новосађана - каже Данијела Андрић помоћник директора ЈКП "Градско зеленило".

У Дунавском парку су у току радови пролећног уређења травњака и дрвећа, а на Детелинири у улици Миленка Грчића уклоњено је лишће са травнатих површина.

Градско зеленило овог пролећа на више од 40 локација у граду реализује пројекат "Зелени кварт за зелени Нови Сад", у оквиру ког се граде мини паркови и сади 5.200 садница дрвећа, шибља и живице, а постављају се нове стазе и клупе.