22 Окт 2022
Садњом сезонског цвећа у парку између Новог насеља и Детелинаре  започето велико јесење улепшавање новосадских паркова

У новом парку између Новог насеља и Детелинаре ЈКП "Градско зеленило" је започело садњу 12.400 садница цвећа. У цветној гредици величине 250 квадрата биће посађено 6.200 комада ликовица  и 6.200 комада садница виоле.

Нови парк, једна од највећих градских зелених оаза простире се на 35.000 квадратних метара. Поред фонтане са мостићима, вештачког језера, и пешачких стаза, парк је опремљен припадајућим мобилијаром - од дечијих игралишта, теретана на отвореном, пергола до клупа и канти за отпатке.

- Градско зеленило настоји да испуни све оно што је градоначелник Милош Вучевић најавио стратешком одлуком о Новом Саду као “зеленом граду”. То подразумева континуирано унапређење, очување и уређење зеленила. Јесен је иначе најлепши период током године када се посвећује посебна пажње уређењу јавних површина садњом новог цвећа и вишегодишњих биљака - каже Милош Егић, директор Градског зеленила.

А Данијела Андрић, помоћник директора каже да садња сезонског цвећа у Новом парку између Новог Насеља и Детелинаре која је почела , подразумева почетак те активности Градског зеленила чији радници ће током јесени, на више локација у Граду, посадити 74.000 садница произведених у пластенику тог градског предузећа.

- Највише сезонског цвећа чине “дан-ноћ” (Viola) различитих величина и боја, затим “беле раде” (Bellis), односно “споменак” (Myosotis). У исто време биће посађено 44.500 луковица лала разних боја, шафрана и нарциса. Двогодишње цвеће цветаће све до пролећа, када ће и лале свих боја својом лепотом обогатити градске цветне површине, жардињере, паркове и тргове - рекла је Данијела Андрић.