13 Авг 2021
РЕДОВНИ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ ЗЕЛЕНИЛА У ТОКУ

Као што је у претходном периоду речено, стручне службе Зеленила прате стање биљака у граду, у оквиру редовних свакодневних активности, како би припремили зелене површине за јесење радове када вегетација улази у период мировања. У овом периоду утврђено је да има стабала у граду која су се и поред редовног одржавања, прихране и заливања нажалост осушила.

Наиме, у градским условима биљке потпуно другачије расту и развијају се у односу на раст и развој у природним стаништима, која су богата чистијом водом, ваздухом и земљиштем, па самим тим долази до смањене отпорности биљке на урбане услове што временом доводи до пропадања и сушења. Такође, значајан фактор јесу и климатске промене као и варирање појединих параметара у средини у којој расту, а у неким случајевима је физиолошка зрелост разлог сушења биљака.

У наредним недељама на више локација у граду, као што су Булевар Михајла Пупина, Булевар цара Лазара, Кисачка, парк код Железничке станице, Молинаријев парк, парк Бистрица и још неколико локација, ова стабла која угрожавају безбедност грађана и имовине ће бити уклоњена, а на јесен ће на тим местима бити посађене младе саднице.