21 Мар 2022
Поводом Светског дана шума 21. марта, на 10 локација  у Новом Саду посађене 83 саднице различитог дрвећа

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Института за низијско шумарство Саша Орловић и радници "Градског зеленила" посадили су поводом 21. марта Светског дана шума 33 саднице пирамидалног храста уз бициклистичку стазу на Темеринском путу.

- Крећемо у нову етапу услова живљења, односно озелењавања у Новом Саду. Криво ми је што нико не примећује да су у новом Генералном-урбанистичком плану града зелене површине повећане за 180 хектара, уз обавезу инвеститорима да имају 60 посто високих стабала на парцелама где граде. У претходном периоду радили смо на заливним системима, како бисмо све што је засађено и што ново садимо било очувано. У току је комплетна реконструкција Дунавског парка после дуго времена, а данас ћемо видети и филм о будућем Централ парку који ће заузимати простор око ранжирне станице. Површински ће бити импонзантан, а пешачком пасарелом биће спојен са новим парком између Детелинаре и Новог насеља. – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић

Радници "Градског зеленила" посадили су још 50 садница различитог дрвећа на још девет локација у граду и приградским насељима.

Посађени су граб, копривићи, платани, сорбуси, ликвидамбри, брезе, лириодендрони, кугласти јавори.

- Садили смо у Петроварадину, у парку код ОШ “Јован Дучић“. На Новом Насељу код пумпе "Мол", код основне школе у Степановићеву, код хотела Парк. Затим на Детелинари у улици Веселина Маслеше. Код вртића у улици Бранимира Ћосића, у улици Козачинског. У паку код аутобуске станице, на Булевару Деспота Стефана код студентских домова, те у улици Младена Лесковца. А новим дрвећем улепшан је и Трг слободе. У жардињере је посађено шест фотинија - каже Јелена Прица помоћних директора "Градског зеленила".

Након садње, у просторијама "Градског зеленила" на Темеринском путу, одржан је научни скуп "Зелена архитектура у ери климатских промена". Скуп су организовали Институт за низијско шумарство и ЈКП "Градско зеленило" Нови Сад.