11 Окт 2021
ПОЧИЊУ РАДОВИ НА УНАПРЕЂЕЊУ ЗЕЛЕНИЛА НА ДВА БУЛЕВАРА – БУЛЕВАРУ ЕВРОПЕ И БУЛЕВАРУ ОСЛОБОЂЕЊА

На Булевару Европе у току су припремни радови за нову садњу кроз реализацију пројекта „Очување и унапређење зеленила дела Булевара Европе“, а ови радови обухватају део од Корнелија Станковић до Футошке улице.

Током претходне године на овом простору изграђена су нова паркинг места око којих ће бити формиране мање зелене површине, на тим деловима планирана је садња декоративног шибља, а на деловима где се задржао постојећи травњак предвиђена је његова реконструкција.

Пројектом је предвиђена садња 64 стабла лишара, 10715 комада садница шибља, као и реконструкција травњака на површини од 1385m2.

Реализација наведених активности на очувању и унапређењу зеленила допринеће побољшању услова животне средине ове стамбене зоне кроз смањење аерозагађења, количине прашине и буке.

Поред овог почели су радови на реализацији пројекта „Очување и унапређење зеленила дела Булевара ослобођења од Футошке улице до моста Слободе“. Да подсетимо, прошле године је урађен пројекат унапређења дела булевара од Железничке станице до Футошке улице, те ће до краја године Булевар ослобођења заблистати новим зеленилом читавом својом дужином.

Постојећи дрворед платана чини дрвеће старо више деценија. Са циљем да се животни век платана продужи приступићемо њиховом орезивању, уклањањем  сувих и оштећених грана.

Пројектом је планирано да се постојећи партерни травњак између бициклистичке стазе и тротоара оплемени садњом већег броја садница шибља, како би се апсорбовале загађујуће материје које потичу од саобраћаја.

Постојеће зеленило разделног острва захтева ревитализацију како би се формирао интезиван тампон зеленила са циљем смањења неповољних услова средине, а чији је узрочник врло интезиван саобраћај. У те сврхе посадићемо  већи број нижег дрвећа, живе ограде и пузавица као и постављање металне конструкције.

Планирана је садња 289 стабала лишћара, 5850 комада садница шибља, 810 комада садница живе ограде, реконструкција травњака на површини од 1604 м² и постављање 225 метара металне конструкције у разделном острву.

Реализација оба пројекта финансирана је од стране Градске управе за заштиту животне средине.