07 Јун 2022
Новосадски студенти окопавали цвеће на Доситејевом  тргу у Кампусу Новосадског универзитета

     У склопу обележавања Недеље заштите животне средине Студентски центар Нови Сад и ЈКП Градско зеленило организовали су заједничку акцију уређивања зелених површина у Кампусу Новосадског универзитета. У заливању, плевљењу окопавању цвећа и живице на Доситејевом тргу учествовало је више од 50 студената свих факултета Универзитета у Новом Саду.

     Брига о животној средини је важан сегмент живота у академској заједници. Акцијом одржавања цвећа и зеленила у Кампусу учествујемо у обележавању Недеље заштите животне средине, која се активно обележава на нивоу Града Новог Сада. Са близу 50.000 студената УНС је град у малом, а Студентски центар Нови Сад који обезбеђује смештај и исхрану за више од 3.500 студената неколико година заредом заједно са студентским организацијама и Градском зеленилом организује акције озелењавања и одржавања зелених површина. У заједничким акцијама посадили смо више десетина садница дрвећа, како у Кампусу, тако и у близини студенских домова. Данашња акција је само једна у низу активности које ћемо реализовати у циљу унапређивања свести о значају бриге о животној средини - рекао је директор Студентског центра Зоран Мартиновић.

Важност бриге о животној средини истакао је и председник студентског парламента Бојан Рашковић.

     Студенти Новосадскг универзитета имају високу свест о важности екологије. Радо смо се одазвали позиву Студентског центра и Градског зеленила да заједнички уредимо зелене површине у Кампусу, јер је то простор у ком студенти свакодневно бораве. Радо ћемо учествовати у сличним акцијама и у наредном периоду - рекао је председник студентског парламента Бојан Рашковић са Факултета спорта и физичког васпитања (ДИФ).

Помоћница директора Градског зеленила Данијела Андрић каже да ће сарадња са студентима бити настављена током лета, а интензивирана током јесени, када почне сезона садње новог дрвећа.

     Градско зеленило уређује више од 550 хектара зелених површина у граду и приградским насељима. Иницијатива Студентског центра да заједно с студентима уређујемо и одржавамо цвећњаке у Кампусу је одлична, и настојаћемо да у будућности организујемо сличне активности - рекла је Данијела Андрић.

     Студенти и радници Градског зеленила плевили су траву и коров и заливали цвеће између Правног, Филозофског, ФТН-а и Пољопровредног факулетета.