23 Феб 2023
Нови Сад по угледу на светске метрополе увео заштиту дрвећа фунгицидима и инсектицидима

Новосадско Градско зеленило уводи специјални третман зимске здравствене неге дрвећа. Радници Зеленила ће од данас црвеним и плавим уљем, који садрже специјално одабране фунгициде, инсектициде и посебну мешавину минералних уља третирати дрвеће и украсно шибље и жбуње у свим градским парковима, уличним дрворедима, и квартовским зеленим површинама. Данас се третира дрвеће у Железничком, Лиманском и Дунавском парку. Сутра ће бити настављено у Каменичком и новом парку између Новог насеља и Детелинаре и уличним дрворедима.
- Зимско третирање је значајна мера у сизбијању биљних болести и штеточина на свим врстама дрвећа и жбуња у урбаним срединама, који се примењује у најразвијенијим градовима Европе и света. Зимским третирањем смањује се потенцијал биљних болести и штеточина који презимљавају у крошњама стабала, сакривени у пукотинама коре, пупољцима, ранама на кори. Здравствени третман плавим и црвеним уљем значајно ће унапредити заштиту дрвећа и жбуња од штетних организама током вегетације. Градско зеленило ће на захтев градоначелника Милана Ђурића у наредном периоду максимално појачати мере заштите постојећег и садње новог дрвећа у граду и приградским насељима - каже генерални директор Градског зеленила Милош Егић.
Третмани се спроводе уз сарадњу с Институтом за низијско шумарство. Према речима др Верице Васић, научног саветника на Институту за низијско шумарство, која је и чланица Савета за озелењавање града, основаном пре неколико година при кабинету градоначелника.
- Третирање се обавља по лепом времену на температури изнад осам степени, када нема ветра, кад су стабла сува.  Оптимално време за зимско третирање дрвећа против штеточина и болести је крајем фебруара, непосредно пред почетак вегетације. Третирање треба завршити почетком марта, када се појаве први пупољци на дрвећу - каже др Васић.
У Градском зеленилу истичу да ће током наредних дана прскање радити из ручних и покретних атомизера, како би стигли да заштите све дрвеће у граду.
- У договору са стручњацима и директором Института за низијско шумарство и животну средину, проф др Сашом Орловићем, донели смо одлуку да здравствену заштиту дрвећа подигнемо на највиши могући ниво. Поред заштите инсектицидима и фунгицидима, увешћемо и лечење оштећеног и болесног дрвећа убризгавањем специјалних ињекција с лековитим раствором директно под кору. Ендотерапија је фитосанитарни третман који се користи у урбаним срединама, такође ради се о еколошки најприхватљивијем третману у урбаној средини. Унапредићемо хирургију дрвећа истругивањем трулежи, а та места ћемо попуњавати специјалним пломбама како би сречили даљи развој трулежи. А наставићемо и са фолијарном прихраном дрвећа, коју смо почели да примењујемо прошле године, која обезбеђује недостајуће минерале дрвећу које расте у урбаним условима - каже Данијела Андрић, помоћник директора Градског зеленила.