27 Јул 2022
Јутарња доза минерала и витамина: Градско зеленило у пет  сати ујутру извршило прихрану платана на Футошком путу

Комплетан дрворед платана на Футошком путу у Новом Саду, подвргнут је јутрос у пет сати, специјалном третману неге, у оквиру ког је дрвеће прихрањено неопходним минералима. Третман фолијарне прихране свих 540 стабала обављен је у раним сатима јер је тада процес фотосинтезе најинтензивнији, а дистрибуција хранљивих материја најбржа.

Прихрана дрвећа извршена је специјализованим атомизерима који омогућују да се раствор минерала нанесе на крошње одраслог дрвећа, што му помаже да добије хранљиве материје, које му недостају у градским условима. Јутарњој прихрани дрвећа на Футошком путу присуствовао је и директор "Градског зеленила" Милош Егић.

- ЈКП "Градско зеленило" је прво у региону увело фолијарну прихрану дрвећа у дрворедима и парковима, јер сматрамо да дрвеће у урбаним срединама, због емисије ЦО2, и других штетних утицаја, добија мање неопходних састојака него што му је потребно. Хранљиве материје примењене директно на листове помажу дрвећу да надокнади недостатак појединих елемената. Тиме се поправља биолошка кондиција дрвећа, њигова виталност и подстиче даљи раст и развој. Од априла смо прихранили велики број дрвећа у више делова града. Третирали смо дрвеће на Новом насељу, Булевару ослобођења, Лиманима. А током лета наставићемо и у другим деловима града - каже Милош Егић директор ЈКП "Градско зеленило".

Прихрана дрвећа преко листа је до седам пута ефикаснија од исхране преко корена. Лишће брзо усваја и спроводи хранљиве елементе у друге делове биљке, чиме се омогућава брзо деловање на примарни метаболизам. Изузетно је ефикасан при уносу микроелемената и драстично унапређује здравље стабала у урбаним срединама, обезбеђујући бујност лисне масе и развој кореновог система и стабла

Раствор којим се прихрањује дрвеће није шкодљив ни за људе, али ни за инсекте или друге врсте живих организама.

- Прихрањивање дрвећа преко крошње обавља се специјализованим атомизерима за високо дрвеће који омогућују наношење хранљивих честица под високим притиском. Својом конструкцијом омогућавају оптималну потрошњу енергије и средства за прихрану, као и равномерно наношење препарата на читаву лисну површину стабла - истиче Јелена Прица помоћник ЈКП "Градско зеленило".

У Новом Саду има близу 100 хиљада стабала, а у последњих 10 година, број дрвећа се увећао за око 50 одсто. Посађено је 54.216 нових садница дрвећа у граду и приградским насељима.