13 Мај 2024
ГЕНЕРАЛНО ПРОЛЕЋНО УЛЕПШАВАЊЕ ГРАДА: ЗЕЛЕНИЛО ПОЧЕЛО САДЊУ 100.000 САДНИЦА ЦВЕЋА

До краја маја у Новом Саду ће бити посађено 100.000 комада новог цвећа. Ове недеље ће бити посађено 77.000 комада цвећа, а до краја маја биће посађено преосталих 23.000 цветова. Врсте које ће ове године украшавати наш град су афричка кадифа, бегоније, украсна коприва, космос, цинија, петуније, висећа мушкатла, дихондра аргентеа-позната у народу као сребрни водопад, украсни батат у зеленој и пурпурној боји и друге биљке.

Садња је већ започета на Петроварадинском кеју, а наредних дана садиће се у цветним гредицама код моста Дуга, допуњаваће се цветни грб града код Бановине, затим, у Новом парку између Новог насеља и Детелинаре, Станичном тргу, окретници код Штранда, кружном току на Руменачкој улици, Футошком и Дунавском парку и осталим површинама.

Такође се припремају цветни ваљци, цветна стабла и купе, сади се цвеће у саксије које ће украшавати стубове расвете и жардињере које ће бити постављене на разделне траке. На тај начин биће посађено још 6.317 ком цвећа.

У току је вађење двогодишњег прецветалог цвећа из рунделе код фонтане у Дунавском парку, у Кампусу и на окретници код Штранда, које ће бити замењено новим раније припремљеним двогодишњим цветницама, а у току је и окопавање и орезивање живе ограде на Булевару Михајла Пупина и Булевару Јаше Томића.

Поред тога радници "Зеленила" косе траву на великом броју локација. Косе се зелене површине уз Булевар Европе, у Приморској, Сентандрејском путу, Косовској, Марка Миљанова, на окретници код Кванташа и окретници аутобуске линије бр 6, путу Венизелоса, Булевару Јаше Томића, Корнелија Станковића, Мичуриновој, Саве Нинковића, Богдана Гарабантина, Мародићевој, Тргу 1. маја, Народног фронта. Косидба се такође одвија у стамбеном блоку Војводе Степе - Сељачких буна – Булевар Слободана Јовановића - Кнеза Милоша, у улици Душана Даниловића, Булевару Партијарха Павла, Стевана Христића, Владике Ћирића, Новом парку, као и површинама код Београдске капије, око Ловотурса, војног парка и парка код ОШ Јован Дучић, као и у Бегечу.