19 Авг 2022
"Градско зеленило" и студенти до краја сушног периода  заливају дрвеће, траву и цвеће у целом Новом Саду

Студенти Новосадског унизверзитета који живе у домовима Студентског центра Нови Сад придружиће се радницима ЈКП "Градско зеленило" у заливању дрвећа, траве и цвећа током сушног периода. Прва заједничка акција била је у четвртак, 18. августа, од 21.00 час, на Булевару Михајла Пупина и код Покрајнске владе, односно Скупштине Војводине. Уз то, екипе "Градског зеленила" раде појачано заливање на свим локацијама.

- Радници "Зеленила" од марта заливају младо дрвеће у целом граду у три смене. Током једног дана обезбедимо воду за око 1.200 садница, а 14 радника са три аутоцистерне и три тракторске цистерне залије саднице дрвећа, украсно шибље и цвеће на 50 локација. Студенти су се јавили да помогну "Зеленилу" у одржавању зелених површина и ми са задовољством поздрављамо њихову добру вољу. Поред дрвећа, цвећа и шибља, наредних дана ћемо заливати и травнате површине где не постоје системи за наводњавање. Ово је наставак сарадње са Студентским центром Нови Сад и студентима. Летос смо организовали уређење зеленила у Кампусу, а заједничка акција студената и "Зеленила" на заливању траве, двећа и цвећа трајаће до краја сушног периода - каже Милош Егић директор "Градског зеленила."

Данијела Андрић помоћник директора "Градског зеленила" истиче да се током једне недеље залије око 8.000 стабала, а током процеса заливања свако дрво добије око 50 литара воде, као и да се ради фолијарна прихрана како младих садница, тако и одраслих дрвореда на територији целог града, осим у Лиманском, Футошком и Дунавском парку и Булевару Европе где постоје заливни системи.

- Од 8. до 14. августа са 759 хиљада литара воде залили смо 7.919 садница, и велики број стабљика живице и цвећа. Због велике суше, одлучили смо да појачамо заливање свих зелених површина, младих садница, одраслог дрвећа, али и травњака. Од понедељка ће нам се придружити још више студената. А наставићемо и са фолијраном прихраном која дрвећу обезбеђује додатне минералне и материје - каже Данијела Андрић.

Студенти кажу да су лако донели одлуку да волонтерски помогну радницима "Градског зеленила".

- Нови Сад има одично организовано одржавање зелених површина, али смо сведоци да целог лета уопште није било кише. Ноћу кад излазимо у град виђали смо раднике "Зеленила" како из цистерни заливају дрвеће, па смо се договорили да се организујемо и понудимо се да им помогнемо. Тренутно немамо обавеза на факултетима, и сматрали смо да је добро да учествујемо у одржавању зеленила. Без обзира што је летњи распуст, очекујемо да од понедељка у акцији учествује око 30 студената - каже студент проректор Новосадског универзитета Игор Кнежевић.

Овонедељна акција заливања обухватиће Трг Царице Милице, улице: Максима Горког, Радничку и Дунавску, простор између Затвора и Музеја, светне гредице на Булевару Ослобођења, окретницу код Штранда, Кампус, Технолошки центар, Фрушкогорску улицу, Петроварадинску тврђаву, кружни ток код Жежељевог моста, Проте Михалџића, Молинаријев парк, парк код школе, Сентандрејски пут и Сентандрејски парк; Булевар 3, Бакић, Кисачку, Булевар Јаше Томића, Булевар краља Петра првог, Парк Бистрица 2, Сељачких буна, Браће Дроњак, Каће Дејановић, Партизанских база, Слободана Јовановића, Јована Дучића, Раше Радујкова, Булевар кнеза Милоша, Бранислава Бороте, Стојана Јанковића; Футог - зграде за расељена лица и Футошки пут, део Булевара Војводе Степе.