22 Окт 2020
ЈЕСЕЊИ РАДОВИ ЈКП „ГРАДСКО ЗЕЛЕНИЛО“

Јесен је време када вегетација мирује и представља идеалан период за садњу новог зеленила. У току је реализација пројеката очувања и унапређења зеленила на територији града.

Тренутно се реализује пројекат „Очување и унапређење зеленила дела улице Бате Бркића, са стамбеним блоком ограниченим улицама Милоја Чиплића, Браће Дроњак, Булевара Јована Дучића и Бате Бркић у Новом Саду“. Овим пројектом предвиђено је озелењавање новоизграђеног дела улице Бате Бркић са стамбеним блоком и подразумева садњу 222 комада садница дрвећа лишћарских и четинарских врста, 4952 комада садница шибља, подизање 382 м живе ограде у зони разделног острва, реконструкција близу 7000 квадрата травњака и поставка заштитних металних стубића како би се спречило непрописно паркирање и уништавање зеленила. У зони стамбеног блока биће постављене парковске клупе за миран одмор и рекреацију становника овог дела града.

Поред овог, у току је и реализација прoјекта „Очување и унапређење зеленила на простору ограниченом улицама Булевар Ослобођења, Димитрија Туцовића, Сремском и Железничком улицом у Новом Саду. Овај пројекат подразумева орезивање и уклањање сувих и болесних грана са постојећих стабала, санацију постојећег зеленила и садњу новог. Сади се 107 комада садница дрвећа јапанске трешње, липе, копривића, дивљег кестена и других врста, 886 комада садница украсног шибља, израду цветне гредице и садњу перена, такође постављање парковских клупа.

Садња стабала, у деловима који су у непосредној близини подземне инфраструктуре, се врши у полипропиленске цеви како коренови систем не би угрожавао инфраструктуру, као и због заштите саме биљке приликом евентуалних инфраструктурних радова у будућности.

Ови пројекти финансирају се кроз програм Градске управе за заштиту животне средине.