Поводом великог броја неистина изречених у данашњем саопштењу Градског одбора Демократске странке у Новом Саду, јавно позивам председника Градског одбора те странке, као и бивше директоре „Градског зеленила“ из периода 2008. – 2012. година да у уторак 16. јуна у Амфитеатру СПЕНС-а у 15 часова пред радницима „Градског зеленила“, представницима медија и садашњег руководства образложе бројне „пословне потезе“ који су наше предузеће буквално довели до руба пропасти.

Примера за то је много, а навешћемо само неке и то само оне који се тичу ЈКП „Градско зеленило“:

 

  1. У време када је Демократска странка владала градом пријатељу Оливера Дулића, дато је 200.000 евра за заливање дрвореда на Булевару Европе. Систем „кап по кап“, урађен је на основу намештеног тендера. Од тог подухвата град није имао никакве користи, осим што његово одржавање представља непотребан трошак за грађане Новог Сада.
  2. Душебрижнички и однос према јавним финансијама, демократе су показале и у јесен 2012. године. Схвативши да ће изгубити власт у граду, јердним потезом пера, у једном дану запослили су 130 људи, чиме су „Градско зеленило“ довели до ивице просјачког штапа.
  3. Несумњиву склоност ка поштењу демонстрирали су 2010. године када су из републичког буџета повукли 87 милиона динара за пројекат који никада није реализован. Али су паре нестале са рачуна предузећа. Од „Градског зеленила“ се данас тражи да оправда или врати тај новац!
  4. Умереност и штедљивост приказали су организујући прославу 100 година „Штранда“. Тада је за два дана потрошено више десетина милиона динара, а рачуни никада нису приказани Скупштини града, Новосађанима, нити управним органима предузећа.

 

Менаџмент ЈКП „Градско зеленило“, на челу са директором Александром Богдановићем, Синдикат предузећа и сви запослени траже од Демократске странке да јавно одговори на следећа питања:

 

  1. Како то да је у време док су генијални, савесни и одговорни менаџери из Демократске странке приход од издавања локала на „Штранду“ износио само 17 милиона динара, а данас је од издавања истих локала ЈКП „Градско зеленило“ зарадило дупло више пара – 34 милиона динара?
  2. Као декларисани борци за поштовање закона и права радника, зашто нису 2009. И 2010. Године исплатили регрес запосленима, него су паре са рачуна нестајале у непознатом правцу, а дугове радницима мора да исплаћује садашње руководство?
  3. Зашто је расадник „Градског зеленила“ потпуно уништен, а дрвеће и саднице за Булевар Европе и озелењавање других делова града набављан из иностранства по три, или чак, четири пута већим ценама?

 

Демократска странка напокон је Новосађанима понудила кључни доказ зашто их подржава мање од 6% грађана. Критикујући намеру руководства „Градског зеленила“ да се у парку код Железничке станице подигне забавни „Дино парк“, од кога би се у буџет града слило најмање 200.000 евра, демократе су откриле да суштина њихове политике није прогрес – него пљачка, назадовање и лично богаћење.

Нападајући пројекат који граду доноси профит, Демократска странка напокон је понудила објашњење због чега су сва јавна предузећа у Новом Саду уништена, а ЈКП 2Градско зеленило“ уведено у дужничко ропство. Пошто о вредности неке радње не одлучују њене последице, већ њено порекло, бесмислена оптужба демократа да директор „Градског зеленила“ треба да поднесе оставку зато што жели да направи успешну фирму, потврђује да се ради о странци опасних намера – екипи истомишљеника окупљених око једног циља, а то је згртање личног богатства на рачун државних фирми.

Демократама не смета „Дино парк“, њима смета то што паре неће ићи у њихове џепове, или њима блиских тајкуна, него у буџет града.

 

Пошто је позитивно пословање, у координатном систему Демократске странке недопуштена вредност, савршено је јасно зашто је толико њихових функционера било или јесте предмет разних истрага и судских поступака.

 

Истина није вредност коју Демократска странка баштини као срж своје политике. Међутим, одговори на ова питања важни су Новом Саду и Новосађанима, да би могли да сагледају макар део размера уништитељског подухвата које су демократе спровеле у „Градском зеленилу“ и Новом Саду.