Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обишао је прву уређену локацију за истрчавање паса која се налази на Новом насељу, на углу Улица Бате Бркића и Сељачких буна. Реч је о површини од 4000 м2 на којој је посађено око 40 стабала платана, леске, јавора, храста лужњака, јасена и липе.

– У Новом Саду је отворен први парк у Војводини за истрчавање паса, а овај на Новом насељу је први у низу од три која ћемо до краја године имати у граду. Ова иницијатива је потекла од грађана, власника паса, односно од дела одборника Скупштине града, пре свега Даниела Борбаша и његове одборничке групе, који су дошли код мене са тим предлогом и истакли да Новом Саду недостаје овакав парк. Свесни тога, увидевши све аргументе, прихватили смо иницијативу и заједно са ЈКП „Градско зеленило“ кренули у реализацију пројекта. Посађено је много стабала и реконструисан травњак, а пун сјај ће овај ограђени простор за псе добити на пролеће, на задовољство свих власника паса са Новог насеља – рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да ће у 2016. години свих десет површина у граду предвиђених за истрчавање паса бити уређено.

Директор ЈКП „Градско зеленило“ Александар Богдановић најавио је да ће и следеће локације за истрчавање паса бити уређене по највишим европским стандардима, и то у Лиманском парку и у парку код Железничке станице.

– Грађани већ десетак година покушавају да се изборе за ограђен простор у којем би могли слободно да пусте своје кућне љубимце да се истрчавају. Следеће године сви делови града добиће овакве просторе, који свакако утичу на повећање безбедности, како љубитеља паса, тако и грађана којима није пријатно да се сусрећу са псима на улици – рекао је Богдановић и додао да је ЈКП „Градско зеленило“ израдило целокупан мобилијар, клупе, чесме и извршило садњу травњака и стабала, а да вредност свих радова на овом локалитету износи нешто мање од два милиона динара.

Одборник у Скупштини града Новог Сада Даниел Борбаш се у име грађана који су поднели иницијативу за уређење простора за псе захвалио Граду и ЈКП „Градско зеленило“ за разумевање њихових потреба.

– Ми смо били својеврсни мост између грађана и градске управе, која је препознала тај проблем. Након нашег разговора са градоначелником, одмах се приступило изради ограде, капије, као и постављању инфо-табле и реквизита које пси могу да користе, а направљена је и чесма коју могу да користе како власници паса, тако и њихови љубимци. Важно је да сви чувамо овај урбани мобилијар и да заједно утичемо на јавну хигијену. Ми ћемо инсистирати на већем присуству градских служби, попут Комуналне полиције и инспекције, како би могли да упуте неодговорне грађане на хигијенске кесице и на постојање канти које су посебно постављене за одлагање псећег измета – рекао је Борбаш и нагласио да захваљујући овим наменски направљеним просторима за истрчавање паса, њихови власници добијају могућност да на квалитетан начин проведу време са својим љубимцем.

На тој локацији реконструисан је травњак површине 525 м2, а постављено је шест реквизита за игру паса, пет клупа и чесма. Постављене су и корпе за отпатке, као и посебне корпе за одлагање псећег измета. Површина за истрчавање паса у потпуности је ограђена жичаном оградом висине 1,30  метара.

У Новом Саду постоји 10 локација за истрчавање паса за чије одржавање је задужено ЈКП „Градско зеленило“. Ради се о следећим локацијама: простор код аутобуске окретнице у улици Иве Андрића, део Универзитетског парка уз Булевар цара Лазара, Булевар Јаше Томића – део парка код железничке станице, простор у осовини улице Ђорђа Никшића Јохана, удаљен 30 метара од десне ивице саобраћајне површине у улици Милана Јешића Ибре, део парка на углу улица Бате Бркића и Сељачких буна, простор на углу улица Облачића Рада, Бошка Вребалова и Миленка Грчића, простор на углу Булевара ослобођења и Булевара Деспота Стефана, део Омладинског парка, у Петроварадину – између Блока 8 и железничке пруге и простор на углу Булевара кнеза Милоша и аутобуске окретнице у продужетку Булевара Јована Дучића.