Као што смо пре неколико месеци и најавили, ЈКП „Градско зеленило“ ради на реконструкцији дела Лиманског парка (према Шекспировој улици и делу улице Народног фронта). Последња реконструкција рађена је још пре осам година и од тада ништа значајно није урађено како би овај парк постао заокружена урбана целина. Пројекат финансира Градска управа за заштиту животне средине. Летос, током прве фазе, повађено је 25 старих пањева који су правили проблем приликом одржавања парка, изнивелисан је терен и насут хумус.

Током друге фазе посађена су 152 стабла копривића, храста, гинка билобе, јапанског багрема, платана, јавора и јасена, црног бора и 1038 комада украсног шибља. Површине око саднице биће малчиране. У оквиру друге фазе радова, уважавајући притужбе грађана који имају алергијске реакције током цветања тополе и водећи рачуна о о безбедности грађана, а посебно деце, морали смо да уклонимо 12  стабала топола, где се посетиоци парка дуже задржавају – највише у близини дечијег игралишта и терена за боћање. Остављањем трулих топола ризиковали бисмо да се догоди нешто што никако не бисмо желели, попут трагичног догађаја у Егзит кампу 2008. године. Ради се о томе да су стабла у годинама после радикалног орезивања , које је рађено 2007. одине, формирала секундарне крошње, а гране израсле из њих су, услед слабе везе са стаблом и честе појаве трулежи на местима где је дрвеће орезано, представљале опасност по пролазнике. Потврду мишљења наших инжењера добили смо и од стручњака Института за низијско шумарство и животну средину Универзитета у Новом Саду.

Обновом зеленила у Лиманском парку обезбедиће се његова пуна функција и изолација од околног саобраћаја и буке и на тај начин створити услови за одмор и рекреацију корисника ове зелене оазе. По завршетку радова који се ових дана приводе крају, становници Лимана, моћиће да уживају у природном амбијенту, уређеном по узору на развијене градове Европске уније.