Акција „Хумани понедељак“ на Штранду у понедељак 23.маја улази у трећу годину постојања. Током претходне две сезоне на Штранду  прикупљено је преко три милиона динара за лечење 19 деце. „Градско зеленило“ се и овом приликом захваљује свим људима добре воље на великом одзиву и огромној помоћи.

Први овогодишњи хумани понедељак на плажи посвећен је прикупљању новца за лечење шеснаестогодишње Теодоре Милић из Новог Сада, оболеле од ретког облика леукемије.

 

Теодора Милић је ученица друге године Средње техничке школе „Милева Марић Ајнштајн“ у Новом Саду. Одличан је ученик и омиљена је међу ђацима. У јануару ове године сазнаје да болује од ретког облика леукемије, са којим се наши лекари још нису сусрели. Хоспитализована је у Дечијој болници и добија терапију у виду медикамената и хемотерапије. Метода лечења помоћу матичних ћелија успешно лечи овакве пацијенте. Примењује се, између осталог у Немачкој, код докторке Надежде Басаре.

Докторка Басара се у старту одрекла хонорара, што редовно практикује када је у питању лечење деце са простора бивше Југославије. Предрачун за лечење Теодоре Милић, без превоза и без пратње износи 138.000 евра. До сада је прикупљено 43.000 уз велику помоћ разних удружења грађана, пријатеља, родбине, кафића, ресторана, агенција… Улаз на Штранд 23.маја биће бесплатан, а посетиоце молимо да у посебно обележене кутије на улазима на плажу приложе помоћ за Теодорино лечење, у складу са својим финансијским могућностима. Уколико, због променљивог времена које нас прати од почетка сезоне, посета Штранду у понедељак буде мала, акцију за Теодору Милић, поновићемо и 30. маја. У понедељак ће нам се на Штранду придружити и Теодорини вршњаци из Техничке Школе „Милева Марић Ајнштајн“ и бројним програмима покушати да привуку што већи број Новосађана.

 

Лечењу Теодоре Милић помоћи ће и радници „Градског зеленила“, који су се на јучерашњем Збору радника једногласно одрекли једне дневнице.

 

Током једног од првих викенда у јуну на централноим платоу Штранда придружиће нам се и новосадски фризери. Сав приход од фризирања биће уплаћен за Теодорино лечење, а о детаљима ове акције обавестићемо вас почетком наредног месеца, јер су договори о овој акцији још у току.