Седми интернационални фестивал игре и музике „Зов равнице“ и ове године се  реализује са циљем праћења младих и талентованих људи у области музике и игре, првенствено због неговања различитих народних традиција и култура – приказивањем различитих култура кроз игру, музику, песму и традиционалне националне ношње народа. На овај начин су се учесници фестивала из других градова и земаља  упознали са лепотама нашег Новог Сада.

 

Овогодишњи фестивал игре и музике “Зов равнице” траје четири дана, од 08. до 11. јуна 2017. године. Одржава се на централном платоу новосадског купалишта “Штранд”. Фестивал ће увеличати учесници из различитих делова Србије, као и гости из Републике Српске и Хрватске, који ће дочарати део своје културе и традиције. Поред културно-уметничких друштава из наше земље и иностранства, учествоваће и деца предшколских установа, основних  и музичких школа, школа за децу са инвалидитетом, плесних и певачких група, културно уметничка друштва, као и неафирмисани бендови.

 

На фестивалу ће се представити више од 2100 учесника у културно-забавном програму и преко 20 излагача са својим производима  (пчелињи производи, вино, ручни радови, колачи, накит…). Програм је планиран на централном платоу купалишта „Штранд“.

 

У склопу Фестивала одржана је вожња бициклима (разгледање Новог Сада) у којој је учествовало 60 бициклиста – чланови Удружења „Велико коло“ и гости из Пољске. Вожња се одвијала новосадским кејом до железничког моста (уз успутна кратка задржавања), а у повратку су прошли  Дунавском улицом и наставили дуж Змај Јовине, преко Трга Слободе и поред Српског народног позоришта. Вожња се затим наставила Јеврејском улицом, Булеваром ослобођења до  НИС-ове зграде, а затим према „Штранд“-у.

 

 

Фестивал „Зов равнице“ организује Удружење „Велико коло“ из Ветерника уз подршку Града Новог Сада (ГУ за културу, ГУ за привреду), ЈП „Градско зеленило“, Туристичке организације Новог Сада, Туристичке организације Војводине.