У присуству новинара и запослених, вршилац дужности директора ЈКП „Градско зеленило“ Александар Богдановић данас је у Амфитеатру СПЕНС-а поднео извештај о раду за период од тренутка када је дошао на чело предузећа (13.јун 2014.) до данас. Поштујући издвајања Новосађана за функционисање јавног сектора, директор Богдановић је образложио све пословне потезе и резултате у последњих годину дана.

„Делећи судбину комплетне привреде и јавног сектора, ЈКП „Градско зеленило“ је годинама пропадало. Недостатак визије, храбрости и одлучности довели су до тога да у Новом Саду данас има два пута мање зелених површина него што је то прописано законима  Европске уније. Одлучили смо да променимо ту праксу. Зато је повећање зелених површина у Новом Саду приоритет свих приоритета које смо поставили пред себе. Наравно, у томе не бисмо успели да нисмо имали подршку градоначелника Милоша Вучевића  и да се наш план није поклапао са планом премијера Александра Вучића и Владе Србије“, истакао је Александар Богдановић, директор „Градског зеленила“.

Он је додао да се руководство „Градског зеленила“ није крило иза светске економске кризе, иза лошег стања у држави које су актуелној влади у наслеђе оставили претходници.  У претходном периоду јавна предузећа у Новом Саду су уназађена. Градско зеленило“ није било упропашћено, било је потпуно уништено. Следећи стратегију Владе и премијера Александра Вучића да је опоравак комуналног сектора кључ опоравка Србије, „Градско зеленило“ је од предузећа које прави губитке, за кратко време постало успешна фирма.

Директор Богдановић се посебно захвалио радницима на терену, без чијег труда овакав помак у пословању не би био могућ. Продуктивност у предузећу је повећана за 30%, а скоро свака субота у последњих годину дана била је радна.

Упркос свему, за седам месеци успели смо немогуће: с поносом истичемо да смо 2014. годину завршили смо са добитком од 101.237.252,23. Поређења ради, „Градско зеленило“ је 2013. годину завршило са губитном од око 154 милиона динара. Укупни дуг предузећа до краја прошле године смањен је за 54.789.639 милиона динара, дуг добављачима смањен је на 34.298.631 динара, дуговања јавном сектору смањена су на 57.912.024,69 динара, плате радницима исплаћују се редовно, иако је лето било најкишније у последњих десет година, од Штранда смо инкасирали 61.682.376,50 динара.

 

До краја 2014. године урађено је следеће:

  1. Покошено је 21 милион квадрата траве.
  2. Покошено је 10,5 милиона квадрата амброзије
  3. Посађено је 30.534 садница дрвећа, живе ограде, украсног биља
  4. Реконструисано је 46.918 м2 квадрата травњака
  5. По налогу градоначелника Милоша Вучевића основали смо Антиграфити јединицу. Уклоњено преко 700 графита. Уклањање политичких графита факутуришемо политичким странкама.
  6. Подигнуто је пет мини паркова на местима где су се налазиле дивље депоније
  7. Уређена су четири јавна простора који немају намену.

 

У претходна три месеца посадили смо 6.483 саднице дрвећа, цвећа и украсног биља, реконструисано је око 10.000 квадрата травњака, покошена је трава на 4,1 милион квадрата.

До краја 2015. године планирамо да подигнемо парк на Новом насељу, посадимо више од 150.00 комада цвећа,  покосимо преко 20 милиона квадрата траве, уклонимо све графите, до краја године Нови Сад ће имати близу пет хиљада стабала више него пре годину дана, а за 19 месеци посадићемо више дрвећа него за пет година раније. Заостали регрес из претходних биће исплаћен радницима до краја ове године.

 

„Захваљујући наведеном, на крају 2015. нећемо као до сада морати да говоримо о неопходним стварима које морамо урадити да би Нови Сад био град којим се сви поносимо. Нећемо морати да обећавамо. Новосадски тргови, улице и паркови заиста ће бити најзеленији и најчистији у Србији“, закључио је Александар Богдановић, в.д. директора „Градског зеленила“.