ЈКП “Градско зеленило“, као управљач већег броја заштићених подручја на територији Новог Сада, годинама уназад обележава 11.април – Дан заштите природе.

 

Ове године је планирано одржавање часа у природи – у Дунавском парку, који је споменик природе II категорије. Учествоваће ученици  трећих разреда OШ “Ђорђе Натошевић“ који ће се у парку упознати са основним вредностима овог споменика природе. Програм почиње у 11 часова испред салетле у Дунавском парку. Након обиласка парка са биолозима, деца ће чути предавање о значају очувања човекове околине и рециклаже отпада. За ту прилику ће бити постављене рециклажне корпе за отпатке: за ПВЦ амбалажу, за органски и за амбалажни отпад (картон). После кратког предаха и ужине у парку, деца ће сама имати прилику да раздвајају отпад у корпе за рециклажу.

 

Пo природним карактеристикама Србија може да се назове „Европа у малом“ са екосистемима од субмедитеранског до субарктичког типа, а најочуванији и најзначајнији делови природне баштине проглашени су за заштићена подручја и тренутно их има 463, а  чине 6,53 % територије Србије.

Дан заштите природе, 11. април установљен је Законом о заштити природе 2009. године, како би се јавност подсетила на значај очувања природе Србије. Тог дана 1949. године. први пут је установљен статус једног подручја као заштићеног природног добра – Споменика природе „Велика и Мала Рипаљка“ у општини Сокобања.

 

Обележавање Дана заштите природе помогла је компанија „Универекспорт“.