rasadnik (27)Корисни савети


Време садње цвећа

Најповољнији период за садњу дрвећа, лишћара, четинара и украсног шибља јесте у периоду пре кретања вегетације или у периоду када биљка мирује тј. у рано пролеће и у јесен. У јесењој садњи, када лишће опадне и нема мразева можемо почети са садњом. У пролеће такође можемо садити пре почетка вегетације, пре листања уколико земља није смрзла. Приликом садње треба водити рачуна о квалитету садног материјала, о правилном распореду грана, крошње, о компактности и величини бусена и о начину и месту садње. Биљке можемо садити и у летњем периоду, али само ако се налазе у контејнеру или саксијама. После садње биљке неопходне су мере одржавања и неге садница: редовно заливање, прихрањивање и  орезивање у периоду године када је потребно.


Како се производи једногодишње цвеће

Једногодишње цвеће се производи из семена. Може се посејати директно у земљу, цветне гредице, а може и у саксије где се после ницања пресађују и износе на балконе. Ако садимо у цветне гредице морамо их претходно припремити, што подразумева ашовљење земљишта, затим уситњавање земље (фрезовање) и на крају грабљање. Пре садње цвећа земљу треба обогатити НПК 7-14-2 ђубривом и то са 60mg/m2. Садња у пластеницима у топлим лејама почиње у фебруару-марту.

У једногодишње цвеће спадају: салвија, бегонија, петунија, вербена, тагетес, агератум…


Нега тепих травњака у зимском периоду

У овом периоду треба скинути заостало лишће и маховину на тепих травњаку, ограбуљати га и сав отпад склонити са целе површине. Фебруар месец је најповољнији период за зимско прехрањивање травњака, ђубрива која имају доста азота у себи. Зимско ђубрење азотних ђубривима има одлучујући значај за размножавање и бокорење трава. Применом МПК ђубрива у јесен подстиче се снажан развој кореновог система и припрема травњака за зимски период.


Одржавање и нега собних биљакатоком зиме

Љубитељи биљака знају да у овом зимском периоду посебну пажњу треба поклонити саксијским биљкама. Како сам назив каже, саксијске биљке проведу век у њиmа и самим тим захтевају посебне услове неговања.

За негу биљака у зимском периоду треба знати следеће:

 • Биљке није добро постављати близу радијатора и на месту где је промаја
 • Не треба их пресађивати, јер су тада у фази мировања
 • Заливање треба смањити и водити рачуна да земља не буде сасвим сува. У сваком случају је боље да jе земља сува него претерано влажна да не би дошло то труљења корена.
 • Биљке које цветају у току зиме (азалеја, циклама) треба заливати два до три пута недељно.
 • Орошавање листова неколико пута недељно.

Идеално место за држање цвећа у зимском периоду је застакљена тераса или стаклена башта где има довољно светлости и топлоте, док температура у просторијама где нам је цвеће би требала  да буде између 18 и 20 степени Целзијуса.

У нашим домовима доста су заступљене следеће биљке: драцена, папрат, фикуси, па ево и неколико корисних савета за њихову негу у току зиме:

 • Драцена: воли светло али не директно сунце, треба је склонити са промаје и редовно туширати.
 • Папрат: не воли директно светло, захтева доста влаге. Идеално место за папрат је купатило само ако има прозор.
 • Фикус: воли светло, смета му промаја и промена температуре.

Користан савет:

 • Биљке којима је потребно мање светлости, тј директног светла- аглаонема, аспарагус, аспидистрапапрат, бршљан.
 • Биљке које траже доста светлости – кактуси, ананас, кордилина, хибискус, хоја, пасифлора.
 • Биљке које добијају директну светлост ујутру: адам, собна јела, калатеа, дофенбахија, драцена.
 • Биљке које добијају сунчеву светлост у поподневним сатима – цикас палма, водена палма, дендробијум, орхидеје, љубичице.

Орезивање украсног шибља

Украсно шибље у овом периоду године када је температура изнад нуле можемо орезивати. Биљке више нису изложене великим мразевима и опасност од промрзавања је смањена. Треба орезати гране које су суве, поломљене од снега и проредити их, водећи рачуна о форми својствено за поједину врсту или сорту. Орезивање се врши пре избијања или формирања цветних пупољака као што су летњи јоргован, Hibiskus, руже, пузавице, Clematis.


Шта на балкон овог лета

Последњих година све више се граде станови и једина оаза станара је њихов балкон. На жалост, те мале оазе имају врло лоше услове за раст и развој биљака. Изложене су јаком сунцу, ветру, киши, близини зида и прозора. Због ових наведених ствари треба знати правилно одабрати врсту цвећа.

Једна од најпознатијих врста цвећа за балкон су мушкатле (pelargonium).

Мушкатла – отпорна биљка, лака за гајење, воли сунце и када је на одговарајућем месту врло лепо успева и има прелепе цветове. Треба редовно да се залива и прихрањује.

Висеће петуније (сурфиније) – захтева доста пажње. Воли сунчана и сеновита места, влажну земљу и редовно прихрањивање.

Вербена – воли сунчано и полусеновито место, редовно заливање и прихрањивање сваке две недеље.

Бакопа – пузавица са ситним цветовима, може да израсте од 50 до 80 цм. Воли сунчано и полусеновито место, обавезно влажно земљиште и прихрану течним ђубривом за цветање.

Пиштика– воли полусеновита места, мада може да успева и у потпуно затамњеним местима. Редовно заливање и прихрана.

Бегонија – врло осетљива биљка, али врло декоративна. Воли светло место, али заштићено од директног сунца или полусенку, као и заветрину. Залива се тек када се просуши горњи слој земље и то не директно у саксију, већ у посуду испод саксије. После двадесетак минута од заливања излити вишак воде из посуде.