Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са руководством ЈКП „Пут“, ЈКП „Градско зеленило“, ЈП „Завод за изградњу града“, чланом Градског већа за комуналне послове и новинарима обишао је оне делове града на које су грађани у претходном периоду имали највише притужби, а тичу се комуналног уређења града. Представници Града и медија обишли су Мишелук, Телеп, Ново Насеље и Детелинару.

– Данас смо акцентовали проблеме који се тичу ЈКП „Градско зеленилo и ЈКП „Пут“. Тражили смо од руководства тих предузећа да се још јаче, брже и ефикасније ради за ’’не мали’’ новац који добијају од Града. Нисам потпуно задовољан са оним што смо могли да видимо, и могу да најавим да ће овакви обиласци бити стална пракса, а укључићемо и друга комунална предузећа која имају директног додира са стварањем квалитетнијих услова живота наших суграђана. Снимаће се оно што не ваља, а не оно што је урађено како треба – рекао је градоначелник и додао да има помака код одржавања зелених површина и путева, али да то није на задовољавајућем нивоу. Он је рекао да грађане интересује да ли је покошена трава, да ли има јавне расвете, да ли је пут исправан, и да је руководство Града свесно да постоји пуно проблема који се морају заједно са грађанима детектовати и решавати. Градоначелник је нагласио да и у постојећим околностима снажнијим ангажманом и бољом координацијом између градских предузећа могу да се постигну далеко бољи резултати.

Када је реч о шест градских предузећа која су у драматичној ситуацији, градоначелник Вучевић позвао је њихова руководства да, руководећи се упутствима која им даје радна група, ураде систематизацију на основу оне из новембра 2000. године, јер до тада није долазило до превеликог запошљавања.

– Не може синдикат само да поставља питање када ће радници примити плату, а да не говоримо о узроцима зашто плате касне. Сви се баве само последицама, а ако не уредимо та предузећа, ако она не прихвате програм систематизације, не ускладе расходе са приходима, ниједно такво предузеће неће преживети. Руководства морају вући потезе за излазак из кризе. Ове године да реализују социјални програм, идуће да наставе са реорганизацијом и реструктуирањем предузећа како би 1. јануара 2016. године грађанима Новог Сада могли да кажемо да смо изашли из зоне опасности за тих 6 јавно комуналних предузећа заједно са ПУ „Радосно детињство“ – истакао је Милош Вучевић.

Директор ЈКП „Пут“ Жељко Џакула изјавио је да су радницима данас исплаћене зараде и да су за 25 посто мање, јер, како је објаснио, предузеће мора да послује у складу са расположивим средствима.
– Припремамо нову систематизацију и реорганизацију, и следи смањење броја запослених, првенствено у администрацији, а из буџета Града је за отпремнине у ЈКП Пут одређено 50 милиона динара – рекао је Џакула и додао да радници морају бити свесни неопходности умањивања издвајања за плате са садашњих око 400 милиона динара на око 350 милиона динара у 2015. години, као и да се плате више неће делити, него зарађивати.

На завршетку обиласка градоначелник Милош Вучевић изјавио је да, иако је свестан комплексности посла и озбиљности задатка који је пред директорима, то не може бити оправдање за крајњи резултат.

– Град мора бити онакав каквим га Новосађани желе. Сви треба да учествујемо у остварењу заједничког циља како би Нови Сад био лепо место за живот – закључио је градоначелник Милош Вучевић.

Нови Сад, 22. август 2014. године